Inițiativă lăudabilă privind un veritabil proces participativ bazat pe implicarea tinerilor din Timișoara în comunitate

162

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș a lansat astăzi proiectul Com’On Timișoara. Scopul proiectului Com’on Timișoara este derularea unui proces participativ bazat pe implicarea tinerilor în comunitate. Pe baza rezultatelor obținute, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș va premia inițiativele a 30 de grupuri informale de tineri din localitate care au legătură cu obiectivul competiției, și anume acela de a implementa proiecte în diferite locații în Timișoara. Fiecare propunere de proiect va primi un buget maxim de 2000 lei.

Programul este încadrat în strategia locală pentru tineret și are misiunea de a întări rolul și sprijinul acordat tinerilor și a grupurilor informale formate de aceștia în participarea lor activă la schimbarea societății, printr-un proces de dezvoltare urbană sustenabilă, responsabilă și inclusivă. Proiectul are la bază conceptul de bugetare participativă, ce presupune alocarea unui procent din bugetul orașului pentru finanțarea unor proiecte propuse de societatea civilă, cetățenii fiind invitați să discute modul în care sunt alocate o parte din taxe și impozite și să decidă prioritățile de investiții, pe cartiere.

COM’ON TIMIȘOARA este un proiect dezvoltat și implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) cu finanțare din partea Primăriei Municipiului Timișoara și cofinanțare din partea unei bănci comerciale. Proiectul a fost inițiat împreună cu sprijinul acordat de către Grupul PONT, pilot al programului cu același nume din Cluj-Napoca.

Participarea este deschisă oricărui grup de inițiativă format din minim 3 tineri care locuiesc în Timișoara (inclusiv elevi sau studenți înscriși într-o instituție educațională din Timișoara) și care au vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani. Nu există nici un fel de restricție cu privire la pregătire/experiență, sex, etnie etc. O echipă cu același nume și având în componență aceiași membri poate propune un număr maxim de 3 inițiative.

Com’On Timișoara se va derula după următorul calendar estimativ:
• 16 octombrie 2017: Platforma de înscriere a grupurilor de inițiativă și a inițiativelor este operațională și grupurile de inițiativă pot să înceapă înscrierea proiectelor.
• 16 noiembrie 2017, ora 23:59 Termenul limită de înscriere a inițiativelor online.
• 16 noiembrie 2017, ora 16:59 Termenul limită de înscriere a inițiativelor în formă tipărită
• 16 – 20 noiembrie 2017: Termenul de verificare tehnică a inițiativelor propuse și publicarea listei proiectelor care intră în procesul de vot.
• 20 noiembrie 2017 – 1 decembrie 2017: Perioada de derulare a mecanismului de decizie prin vot.
• 3 decembrie 2017: publicarea listei câștigătorilor finanțării din bugetul COM’ON Timișoara 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ