Internat cu degerături, un bărbat a murit după 3 zile, la spital. Medicii nu au intervenit

1440

Un bărbat de 69 de ani, din localitatea Mătăsari, Gorj, a murit, luni, 10 decembrie, pe masa de operaţie a Secţiei de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Acesta suferise degerături la ambele picioare. Înainte de ajunge la spitalul din Târgu Jiu, bătrânul a stat timp de trei zile în Spitalul Municipal Motru, unde, susţine familia, nu s-a intervenit în niciun fel pentru a i se salva viaţa.

Familia îl acuză medicul Tedor Zavate, de la Spitalul Municipal Motru, fost manager al unităţii medicale, de moartea bătrânului şi pentru că nu făcut nimic pentru a-l transfera la un alt spital ca să fie operat de urgenţă. În schimb, medicul spune că a încercat să-l transfere şi că este o victimă a sistemului.
Nicolae Danciu locuia singur în comuna Mătăsari. Acesta lucrase în minerit şi se pensionase după ce a suferit un accident de muncă. Nu a fost un om bolnăvicios. Fiica lui, Daniela Voinescu, povesteşte că a fost în spital doar de două ori în viaţă, atunci când a suferit o fractură din cauza accidentului de muncă şi în urmă cu aproximativ o săptămână, când nu a mai ieşit din spital decât în sicriu.
Femeia se declară revoltată de ceea ce s-a întâmplat. Ea acuză că medicul Zavate i-ar cerut să-l ducă pe tatăl său cu maşina personală la Unitatea de Primiri Urgenţe din Târgu Jiu, asta după ce rănile îi fuseseră bandajate la Spitalul Municipal Motru: „Încă sunt revoltată de tot ceea ce s-a întâmplat şi nu îmi vine să cred. Era pentru a doua oară internat în spital şi nu îmi vine să cred că după o viaţă eşti tratat cu atâta indiferenţă, nesimţire şi nepăsare. Tatăl meu locuia singur şi ne-a anunţat poşta că nu şi-a mai ridica corespondenţa. Fratele meu s-a dus vineri dimineaţa să vadă care este situaţia şi l-a găsit căzut. Prezenta degerături, picioarele fiindu-i negre. A anunţat ambulanţa şi l-a duc către Motru, pentru că aşa e procedura, să fie dus la spitalul cel mai apropiat.
Am ajuns la Motru în jurul orei 15,00. Tatăl meu era cooperant şi nu credeam că este într-o situaţie atât de gravă. Ne-a spus că a căzut şi că nu s-a mai putut ridica. Nu avea telefon. Părinţii mei sunt despărţiţi şi nu aveam o relaţie bine legată. Eu am rămas cu mama. Noi am încercat să salvăm o viaţă de om. Şi un om pe stradă dacă era, făceam acelaşi lucru. Medicul Zavate ne-a spus că piciorul este foarte grav şi că trebuie amputat, dar că el nu poate urma procedura asta acolo şi că, dacă vrem, să-l luăm în maşina personală şi să-l ducem la urgenţe la Târgu Jiu.
Am spus că dacă era răcit, aş fi putut să-l duc cu maşina personală şi să-l duc oriunde, dar era vorba de o rană deschisă, pentru că fusese bandajat acolo şi nu-l pot lua cu maşina personală. «Nu, că ambulanţă nu îmi dau ăştia de la Târgu Jiu, mă refuză şi îmi spun să-l fac eu aici», asta ne-a spus medicul Zavate. Am început să mă panichez când mi-a spus că-l pierd până luni, dacă nu se intervine de urgenţă. Am fost la managerul de acolo şi mi s-a spus că o să se rezolve. A venit doamna doctor Khraibani (n.r. – fost deputat PSD) şi ne-a spus că discută cu cei de la Târgu Jiu şi că este în regulă. În acea zi mai avuseseră un caz de înjunghiere care fusese trimis la Târgu Jiu. Am plecat acasă, la Târgu Jiu, iar seara am sunat la urgenţe, la Motru. Mi s-a spus că luaseră legătura cu doctorul Neagu de la Târgu Jiu, care le-a spus că procedaseră bine şi că este sub tratament, iar că a doua zi, sâmbătă, va intra medicul Zavate de gardă şi îl va trimite la Târgu Jiu“.
Coşmarul a continuat a doua zi, sâmbătă, când a constatat că, în ciuda asigurărilor primite, tatăl său nu ajunsese la spitalul din Târgu Jiu. Povestea s-a repetat. Femeia susţine că i s-a spus mereu să-l ducă la Unitatea de Primiri Urgenţe la Târgu Jiu cu maşina personală:
„Sâmbătă, la prânz, m-am dus la Spitalul din Târgu Jiu, dar tatăl meu nu era acolo. Am sunat la urgenţe la Motru, dar mi s-a închis telefonul spunându-mi-se că sunt urgenţe şi că nu stau de discuţii la telefoane. Am fost din nou la spitalul din Motru. Am ajuns la ora 15,00, iar o oră am stat să-l găsesc pe medicul Zavate prin spital. A venit şi m-a întrebat ce am rezolvat. Doctorul Zavate nici măcar nu-l văzuse pe tatăl meu. Mirosea din capătul culoarului atunci când am intrat, în acest hal îi putrezise carnea. A vorbit la Târgu Jiu şi mi-a spus că va fi trimis acolo. Am stat două ore la uşă, aşteptând o ambulanţa. Pe la ora 18,00 a ieşit asistentul să-mi spună că nu-l mai primeşte asistentul, că l-au refuzat. Mi s-a spus că avem două variante: îl lăsăm la Motru sau îl luăm la Târgu Jiu cu maşina personală, să spunem că l-am bandajat acasă şi să-l ducem la urgenţe. I-am întrebat ce fac dacă se întâmplă ceva pe drum, cum procedez? Asta mă învăţau mereu. Am apelat la unele cunoştinţe, dar în ciuda tuturor insistenţelor nu s-a reuşit transferul în seara zilei de sâmbătă“. 
„A FĂCUT STOP CARDIO-RESPIRATOR LA PUŢIN TIMP DUPĂ CE I S-A ADMINISTRAT ANESTEZICUL“
Bătrânul a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu abia luni dimineaţa, dar era prea târziu: „Abia luni dimineaţa am reuşit să facem transferul la Târgu Jiu, unde a fost preluat de medicul Niculescu, la Târgu Jiu. Când a venit ambulanţa cu el, la ora 12,00 trăgea să moară. L-am întrebat pe ambulanţier dacă-i aprind o lumânare şi mi-a spus că nu are nimic. După două ore m-a sunat medicul Niculescu, că este foarte grav şi că sunt două variante: intră în operaţie de urgenţă, încercând cu şase de 1% să-l salvăm sau moare în câteva ore din cauza şocului septic în care se află. Mi-am dat acordul de amputare de ambele picioare, pentru a încerca să-l salvăm. Ne-a sunat după o jumătate de oră, că a făcut stop cardio-respirator la puţin timp după ce i s-a administrat anestezicul. Medicul Niculescu ne-a spus că trebuie intervenit de urgenţă de vineri, iar starea lui era alterată şi din cauza unor alte afecţiuni, pentru că avea probleme şi la plămâni“, a mai relatat fiica bătrânului pentru adevarul.ro.
Medicul acuzat, Teodor Zavate, susţine că nu îl putea opera pe bătrân vineri pentru că era sfârşitul programului şi că anestezistul era în concediu. La un moment dat, medicul se contrazice în declaraţii. Susţine că a transmis familiei faptul că trebuia operat de urgenţă, iar, apoi, că în cazurile de degerături este nevoie de o perioadă de şapte zile pentru delimitarea zonei afectate.

Citește continuarea pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.