0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Întâlnirea transfrontalieră a Grupului Cyclo la Jimbolia

Un pas important în dezvoltarea cicloturismului în Banatul românesc și sârbesc este recenta întâlnire de la Jimbolia, având ca tema deplasare pe două roți. Din tradițiile comune de o parte și alta a frontierei este și cea a transportului cu bicicleta.

Ar fi o pierdere ca acest mod ecologic și relaxant de locomoție să nu fie folosit pe scară mai largă în micul turism din jurul și peste frontieră. Cele două roți pot uni comunități. Ideile adunate în întâlnirea de la Jimbolia coroborate și cu o posibilă deschide a mult discutatului punct de trecerea frontierei de pe digul Begăi de la Otelec ar putea lansa o mișcare ciclistă în toată zona. Singurul impediment major ar fi trecerea hopurilor birocratice și o reală voință a administrației ce ar trebui să se implice serios nu doar declarativ.
În luna iulie a anului curent a început implementarea proiectului „Turul Banatului“, finanțat în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia. Proiectul reunește trei parteneri: municipalitatea Nova Crnja (Serbia) – lider de proiect, Orașul Jimbolia (România) și Centrul Regional pentru Dezvoltarea Socio-Economică a Banatului (Serbia). Proiectul a fost elaborat în jurul ideii comune de a contribui la dezvoltarea economică durabilă a regiunii, prin consolidarea și promovarea ofertei turistice transfrontaliere și stimularea ciclismului.
Implementarea proiectului decurge conform planificărilor, astfel miercuri, 28 noiembrie a avut loc la Casa de Cultură din Jimbolia întâlnirea Grupului Cyclo.
Grupul Cyclo a fost înființat în cadrul proiectului cu scopul de a identifica și soluționa problemele cheie din cadrul cicloturismului transfrontalier și de a oferi consultanță echipei de proiect în timpul implementării. De asemenea, grupul va contribui la înființarea și semnarea Platformei pentru dezvoltarea cicloturismului în regiune, formând baza inițiativelor și acțiunilor viitoare în acest domeniu. Pe lângă membrii Grupului Cyclo, la întâlnire au participat și membrii echipei de implementare.
Din partea Federației de Ciclism din Serbia a fost prezentă Jasna Rankovič, consultant, care și-a exprimat intenția de a sprijini acest proiect pe care îl consideră foarte important pentru dezvoltarea cicloturismului în regiune.
Tema principală a întâlnirii a constituit-o prezentarea propunerilor pentru cele patru rute (De Tours) care vor fi stabilite în cadrul proiectului. Rutele propuse sunt: Excursie prin Jimbolia, Circuit Jimbolia – Kikinda, Circuit Jimbolia – Jaša Tomić și Jimbolia – Timișoara prin Cenei.
Rutele, cuprinzând atracțiile turistice din zonă, vor fi prezentate pe portalul web de turism interactiv și vor fi incluse în aplicația mobilă creată în cadrul proiectului, cu scopul de a furniza bicicliștilor doritori să viziteze regiunea, toate informațiile necesare cu privire la noile rute de biciclete (de Tours).
În cadrul acestei întâlniri nu au fost stabilite rutele definitive, urmând ca acestea să fie verificate de către membrii Grupului Cyclo în primăvara anului 2018, iar concluziile lor vor fi prezentate la următoarea întâlnire.
Participanții și-au exprimat convingerea că acest proiect va contribui la dezvoltarea durabilă a cicloturismului în regiunea de frontieră și va îmbunătăți atractivitatea și vizibilitatea acestei zone prin poziționarea ei pe harta coridoarelor europene de ciclism.
Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia este finanțat de
Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPAII) și cofinanțat de  statele partenere în Program.

sursa foto: http://bikefun.ro/turul-ciclist-al-banatului-montan

Alte subiecte :

Citește și :