0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Întâlnire transnațională la Timișoara a rețelei ROOF

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este gazda celei de-a patra Întâlniri Transnaționale organizată în cadrul rețelei de cooperare ROOF. Întâlnirea va avea loc online, în datele de 7 și 8 iunie, și are ca organizator principal Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, partener în rețeaua ROOF. Co-organizator este orașul Poznan, iar sprijinul logistic este asigurat de orașul Ghent (leader de proiect) și expertul URBACT din cadrul rețelei.

Proiectul ROOF este unul de cooperare teritorială, finanțat prin programul URBACT III. Parteneri în rețea sunt orașele Ghent (leader de proiect), Salonic, Braga, Timișoara prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Glasgow, Poznan, Odense și Zona Metropolitană Toulouse. În calitate de partener în proiect, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este responsabilă de participarea la activitățile de la nivel transnațional și de organizarea și coordonarea activităților la nivel local, inclusiv a Grupului Local URBACT, format din reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale și instituții din oraș. ROOF urmărește eradicarea fenomenului lipsei de adăpost la nivelul orașelor, prin intermediul unor soluții inovatoare de locuire. De interes major pentru membrii rețelei ROOF este trecerea de la gestionarea lipsei de adăpost către eradicarea acesteia, prin intermediul unei abordări de tip Housing First. Abordarea se concentrează pe două măsuri, întreprinse concomitent: (1) se oferă acces rapid la o locuință din comunitate și (2) se oferă servicii de sprijin mobile/la domiciliu. În spațiul european, Finlanda a reușit să reducă aproape spre zero numărul persoanelor fără adăpost folosind această abordare, dar în multe țări europene, printre care și România, este o abordare complet nouă.

Modelul Housing First este foarte dezvoltat în cadrul unor orașe membre ale rețelei ROOF, cum ar fi Glasgow și Odense, în curs de implementare și extindere în orașele Ghent, Toulouse, Braga, iar unele orașe, cum ar fi Salonic, Poznan și Timișoara se gândesc la soluții de a implementa acest model la nivel local împreună cu partenerii lor din cadrul Grupului Local URBACT.

Programul întâlnirii transnaționale va include un workshop destinat istoricului politicilor publice în ceea ce privește locuirea și persoanele fără adăpost, precum și un workshop despre orașe inovative.

O componentă cheie în cazul orașelor care au dezvoltat cu succes modelul Housing First, a fost sprijinul aleșilor locali, alături de accesarea de fonduri la nivel național și european pentru a finanța astfel de măsuri. Timișoara are ocazia să-și arate spiritul inovator, prin identificarea de soluții pentru implementarea în oraș a acestui model, în premieră pentru țara noastră.

Alte subiecte :

Legislația în construcții actualizată 2024, în dezbatere la CCIA Timiș | VIDEO

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat...

Lucrări Aquatim la Liebling

În perioada 22-26 aprilie, zilnic între orele 9-17, în Liebling se va întrerupe furnizarea apei pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Lucrările de...

Citește și :