Inovarea – pentru o viaţă mai bună

126

Mesajul Directorului general Francis Gurry cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, 26 aprilie 2017:

”În ultima vreme se vorbeşte enorm despre inovare, şi pe bună dreptate. Inovarea este o componentă centrală a bunăstării noastre economice şi sociale.

Inovarea – şi, implicit, progresul tehnologic pe care aceasta îl reprezintă – are o contribuţie semnificativă la creşterea economică şi creează oportunităţi pentru noi şi tot mai bune locuri de muncă.

Campania dedicată Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale de anul acesta celebrează inovarea şi modul în care ea ne îmbunătăţeşte viaţa. Totodată îi sărbătorim pe toţi cei care îşi asumă riscul de aaduce schimbarea în bine prin inovare.

Rareori avem timp să reflectăm asupra multiplelor modalităţi în care inovarea duce la creşterea calităţii vieţii. Este însă suficient să facem doar o comparaţie între felul în care trăim astăzi şi felul în care se trăia acum 100 de ani. În ultimul secol am asistat la o extraordinară transformare a calităţii vieţii sub aspect material, graţie apariţiei a nenumărate tehnologii şi produse noi şi perfecţionate. Iar noile şi extraordinarele domenii tehnologice: realitatea virtuală, inteligenţa artificială, imprimantele 3D, cipurile neuromorfe, nanotehnologiile, robotica, sistemele de editare genomică CRISPR şi toate cele care vor urma, fac ca perspectiva progreselor viitoare să fie extrem de promiţătoare.

V-aţi putea întreba ce legătură are proprietatea intelectuală cu toate acestea?
Proprietatea intelectuală este o componentă esenţială a succesului sistemului de inovare. Ea asigură recompensarea celor care îşi asumă riscul de a introduce în economie “noul”, în termeni de produse şi servicii. Ea asigură cadrul în care se desfăşoară lungul şi complicatul drum de la idee la produsul sau serviciul disponibil la scară comercială.

Campania din acest an reprezintă pentru noi toţi o ocazie de a reflecta asupra a ce înseamnă să inventezi şi asupra provocărilor aferente acestui proces. În plus, ea se doreşte şi un imbold pentru a gândi cum putem pune inovarea în slujba întregii societăţi.
Vă doresc tuturor o Zi Mondială a Proprietăţii Intelectuale fericită, fructuoasă şi inovatoare.”

La noi în oraș Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș este structură gazdă a Centrului Regional de Promovare a Proprietății Industriale Timiș (CRPPIT). Astazi, de Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, serviciile oferite de CRPPI Timis sunt gratuite.

Centrul Regional de Promovare a Protectiei Proprietatii Industriale Timiș funcționează la sediul CCIAT din Piața Victoriei nr 3, cam. 10. Programul de lucru este de luni până vineri, între orele 8-16.

Persoană de contact: Adrian ALMĂȘAN, tel. 0256/490771, e-mail: aalmasan@cciat.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ