3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Infopoint sportiv în Parcul Copiilor din Timişoara FOTO-VIDEO

Asociaţia pentru orientarea tinerilor în carieră (APOTIC) a lansat în în Parcul Copiilor din Timişoara, proiectul „Infopoint Sportiv- lets map our city by sports!”.

Inițiativa a primit acceptul pentru a fi finanțat de către Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara în cadrul apelului „Impuls în comunitate”, în cadrul domeniului mai amplu numit Smartcity.

Inițiativa va ține până în toamnă în luna octombrie şi îşi propune crearea unei platforme informatice prin care vor fi mapate cluburile sportive de la nivelul comunităţii locale care oferă cursuri de iniţiere în sport pentru copii, reprezentând soluţii de digitalizare şi accesibilizare pentru comunitatea locală interesată de sport.

Evenimentul de vineri a început dimineață la ora 10 şi a durat până după ora 14 și s-a adresat cu precădere celotr mai mici sportivi (în devenire) dar şi tinerilor cu deja un pic de experiență în mișcarea sportivă.

Adunarea din parc a reprezentat atât o acţiune de scoatere în evidență a tot ce fac academiile de sport şi parteneri, cât şi o acţiune socială.

Și cum cel mai bine poți îndemna tinerii la mișcare prin exemplu concret au fost și două serii de demonstraţii sportive. În prima din acestea au fost exemplificate pe loc ce înseamnă fotbalul, șahul, dansurile sportive, voleiul sau canotajul.

În a doua au fost rugby, scrimă, handbal, baschet, fitness). Au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi diverşi ambasadori în sport.

„Considerăm că prilejul prin care vom populariza acest proiect şi îl aducem în atenţia comunităţii locale, poate avea loc numai printr-o acţiune în mijlocul copiilor, fiind de mare importanţă pentru proiect ca evenimentul să aibă loc, unde altundeva, decât în spaţiul copilăriei, Parcul Copiilor. Mai mult, opinăm că este indispensabil, ca practicarea sportului să fie cât mai încurajată în rândul copiilor şi nu vom enumera beneficiile de ordin fizic și mental care sunt evidente, însă considerăm că pentru ca sportul să fie cât mai atractiv pentru copiii, este necesar ca aceştia să interacţioneze în mod direct între ei şi cu actorii din mediul sportiv” spun orgab=nizatorii evenimentului.

Au fost amplasate 12 corturi de câte 2/2m – dintre zece corturi ca spaţiu de prezentare al cluburilor sportive şi a ofertelor pe care aceştia le oferă ca servicii comunităţii locale; total suprafaţă- 48mp., un cort cu rol de sală de conferințe şi un cort pentru Punct Info.

Au fost zece tipuri diferite de sporturi, ce au însumat o suprafaţă totală de 200 mp., unde au fost amplasare suprafeţele de joc şi materialele sportive (mini porţi de fotbal, mini porţi de handbal, buturi rugby- porţi gonflabile, mingi, fileu de volei, masă de şah, activităţi fitness). Aceste demonstraţii sportive au implicat inclusiv copiii din parc, iar pentru cele de scrimă, dansuri sportive şi canotaj, acestea au fost doar pur demonstrative. Pentru dansatorii de la Asociaţia Club de Dans Sportiv Magnum VRD, a fost adusă și muzica cea mai potrivită.

Distracți nu s-a oprit doar la demonstrațiile de sport. Totul ar fi fost mai fad fără baloane colorate pentru copii, tricouri, sacoşe şi brăţări promoţionale, mingi de fotbal cadou şi baloane de săpun.
Fapt demn de laudă este și oferta de burse ca o componentă socială în vederea asigurării unei incluziuni sociale pentru copiii care provin din medii defavorizate, astfel încât şi aceştia să aibă şansa de a practica un sport.

Asociaţia a luat fiinţă ca urmare a interesului aratăt faţă de anumite probleme din comunitatea locală şi are menirea de a concentra toate resursele pentru optimizarea sau îmbunătăţirea unor sectoare în domenii precum tineret, educaţie, sport şi solidaritate.

„Cu ce ne ocupăm? Identificăm și analizăm ideile venite din partea tinerilor, studențiilor, cercetătorilor, pentru o anumită problemă sau deficiență locală. Scriem proiecte pentru organizarea si implementarea evenimentelor pentru comunitatea locală nişată, dar de impact general, în comunitate. Creăm conținut pentru a livra soluții în comunitatea locală referitoare la activitățile de tineret, educație, digitalizare, cultură și sport.

Organizăm evenimentele care promovează comunitatea locală. Iniţiem şi sprijinim activităţile de solidaritate între tineri şi voluntariat. Alte activităţi menite a răspunde nevoilor sociale identificate la nivelul comunităţii locale și județene, în vederea promovării solidarităţii şi responsabilităţii colective, cu impact în comunitate.

Misiunea Asociației este de a derula proiecte în sectorul social, de tineret, educativ-sportiv și de a contribui în comunitate prin concentrarea unor resurse menite a veni ca răspuns la unele nevoi identificate la nivelul Mun.Timișoara, atât prin prin soluţii punctuale cât şi iniţiative pe termen lung, sustenabile”, susţin organizatorii.

Profesorii Florin Drăgan și Marilen Pirtea ca rectori ai universităților Politehnica, respectiv cea de Vest din Timișoara au scos în evidență legătura intrinsecă dintre educația academică și educația fizică. Este firesc ca toată baza sportivă a universităților să fie la dispoziția tuturor studenților dar și a publicului larg ce vrea să facă mișcare.

Gimnasta Simona Amânar, multipla campioană la toate competițiile naționale și internaționale a pledat din dubla s-a postură de cadru universitar și sportiv pentru aducerea copiilor de mici la sport.

Alte subiecte :

Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la...

Timișoara, 18 aprilie 2024: Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp anul acesta, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi...

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare. Legendara arenă „Dan Păltinișanu”...

Citește și :