INEDIT Universitatea Politehnica din Timișoara, membru fondator al primei alianțe a universităților tehnice din România. De ce îi bate obrazul Guvernului

814
arut

Cele mai bune instituții de învățământ superior cu profil tehnic din România și-au unit forțele și au realizat prima alianță a universităților tehnice din țară. Membru fondator al alianței este Universitatea Politehnica din Timișoara. Din această alianță care a fost înființată vineri, 24 iunie, mai fac parte Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții din București.

Potrivit reprezentanților UPT, alianța își propune să reprezinte o platformă de colaborare pentru cele mai prestigioase universități cu profil tehnic din țară, precum și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare.

Am militat pentru înființarea acestei alianțe și cred că ARUT poate și trebuie să participe activ la dezvoltarea inteligentă a politicilor care privesc educația și cercetarea. Alianța Română a Universităților Tehnice va deveni un actor principal pe piața educațională din România, având în vedere faptul că domeniul științelor inginerești este cel care a asigurat și asigură consolidarea dezvoltării economice a țării„, a subliniat Viorel Șerban, rectorul UPT și primul președinte al alianței.

Totodată, alianța își propune și să vină în întâmpinarea recomandărilor Consiliului European privind Programul național de reformă al României pentru 2015, „prin creșterea calității și relevanței învățământului superior tehnic pentru piața forței de muncă și prin consolidarea proiectelor de cercetare aplicată care vizează piața de consum„.

Universitățile care au înființat asociația nu au stat pe gânduri și deja au redactat o scrisoare deschisă prin care atrag atenția Guvernului asupra faptului că politicile din domeniul educației – și cu precădere cele din domeniul învățământului superior – au creat dezechilibre majore la nivelul sistemului de învățământ și au fost luate fără consultarea instituțiilor relevante din domeniu, cu riscuri foarte grave pentru viitorul apropiat al economiei și educației naționale.

Totodată, alianța va încerca și să definească un circuit financiar mai clar și mai transparent pentru toate instituțiile cu profil tehnic din România.

LĂSAȚI UN MESAJ