Încurcate sunt căile… Timişoarei! Leonardo da Vinci e Michelangelo, Decebal e Traian, iar Traian e… Maria

13845

O parte a istoriei Timişoarei se schimbă. Mai exact, denumirea mai multor poduri, o parte dintre ele cu o tradiţie veche în spate. Consilierii locali au aprobat, vineri, proiectul de hotărâre pentru “atribuirea de denumiri la 4 străzi, respectiv 4 tronsoane de prelungire străzi şi schimbarea de denumiri la 2 străzi, respectiv 1 piaţă din Timişoara”.

Una dintre cele mai importante schimbări este legată de Podul Decebal. Acesta a intrat în istoria Timişoarei la începutul secolului trecut, dar mai ales în 1989. Aici s-a petrecut unul dintre cele mai negre momente ale Revoluţiei din Timişoara. Aici s-a desfăşurat filmul zilei de 17 decembrie, care a primit denumirea de “Masacrul de la Podul Decebal”. Aici şi-au pierdut viaţa zeci de timişoreni. Acum, podul se va numi Traian.

Nici Podul Muncii, Podul Andrei Şaguna sau Podul Ştefan cel Mare nu vor mai avea aceleaşi denumiri.

“S-a avut în vedere faptul că istoricul podurilor din Timişoara, cuprinzând denumirile actuale, denumirile vechi şi denumirile populare, este prezentat în cartea cu acelaşi nume scrisă de ing. Jancsó Árpád, publicată la Editura Mirton Timişoara în anul 2001, s-a propus

redenumirea unor poduri peste Bega din Municipiul Timişoara şi păstrarea denumirilor celorlalte poduri”, se motivează în proiectul adoptat de Consiliul Local Timişoara.

Iată lista cu noile (şi vechile) denumiri ale podurilor din Timişoara:

 1. PASARELA GELU; pasarelă care îşi păstrează denumirea, situată între Strada Gelu şi Strada Crizantemelor.
 2. PODUL IULIU MANIU; podul cu denumirea Podul Muncii se redenumeşte, situat între Bulevardul Iuliu Maniu şi Strada George Pop de Băseşti.
 3. PODUL EROILOR; podul îşi păstrează denumirea, situat între Strada Iancu Văcărescu şi Strada Dimitrie Bolintineanu.
 4. PODUL GENERAL ION DRAGALINA; podul cu denumirea Podul Ştefan cel Mare care se redenumeşte, situat pe Bulevardul General Ion Dragalina.
 5. PODUL METALIC; podul metalic care îşi păstrează denumirea, situat între Strada Andrei Mureşeanu şi Strada Ady Endre.
 6. PODUL MARIA; podul cu denumirea Podul Traian care se redenumeşte, situat pe Bulevardul 16 Decembrie 1989, în zona Pieţei Sfânta Maria.
 7. PODUL MIHAI VITEAZU; podul cu denumirea Podul Mitr. Andrei Şaguna care se redenumeşte, situat între Bulevardul Mihai Viteazu şi Bulevardul Regele Ferdinand I.
 8. PODUL MICHELANGELO; pod care îşi păstrează denumirea, situat pe Strada Michelangelo.
 9. PASARELA ÎNDRĂGOSTIŢILOR; pasarela cu denumirea Pasarela dintre Parcuri / Pasarela Ioan Polen care se redenumeşte, situată între Parcul Copiilor şi Strada J. H. Pestalozzi, redenumirea se face având în vedere că în ultima perioadă a apărut obiceiul aplicării lacătelor de către perechile de îndrăgostiţi, obicei preluat şi din alte ţări.
 10. PODUL TRAIAN; podul cu denumirea Podul Decebal care se redenumeşte, situat între Bulevardul Revoluţiei din 1989 şi Bulevardul 3 August 1919, în zona pieţei Traian.
 11. PODUL DECEBAL; podul cu denumirea Podul Dacilor care se redenumeşte, situat între Strada Dacilor şi Piaţa Badea Cârţan.
 12. PODUL ANDREI ŞAGUNA; podul cu denumirea Podul Mihai Viteazul care se redenumeşte, situat între Calea Dorobanţilor şi Strada Andrei Şaguna sau Piaţa Sarmizegetusa.
 13. PODUL MODOŞ; podul de cale ferată care îşi păstrează denumirea, situat în Zona Freidorf – Strada Carpenului – Strada Ioseph Gabriel.

Şi unele străzi din oraş îşi schimbă denumirea, iar cele care au fost nou create vor primi şi ele nume. În privinţa pieţei, cea cunoscută de timişoreni ca Leonardo Da Vinci, va deveni Piaţa Michelangelo. Modificare denumirilor străzilor îi va afecta pe timişoreni pentru că vor fi nevoiţi să îşi schimbe şi actele de identitate.

Noile denumiri ale străzilor, pe zone, le puteţi găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ