12.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Incompentența șefilor liberali ai CJT a ajuns subiect de caterincă în presa națională! ,,Ruina” numită Dan Păltinișanu este o rușine pe obrazul Banatului!

Zilele acestea, colegii de la cel mai important ziar de sport din România, Gazeta Sporturilor, au realizat un amplu reportaj despre fotbalul din Banat.

Deși au scris elogios despre echipa de liga a doua CSC Dumbrăvița, ei au atins copios și subiectul dezastrului în care se află infrastructura sportivă din Timișoara.

Jurnaliștii amintiți au readus în discuție cel mai dureros subiect pentru iubitorii de fotbal din Banat, anume ruina care a devenit Stadionul ,,Dan Păltinișanu”. Redăm, mai jos, întregul material publicat de cotidianul sportiv amintit.

Micuța CSC Dumbrăvița, singura reprezentantă a județului Timiș în grupele Cupei României, nu-și poate juca meciurile de acasă în orașul de pe Bega sau în zonă, în lipsa unui stadion decent, cu nocturnă.

În 2013, un studiu al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare concluziona ca Dumbrăvița, o comună riverană Timișoarei, era cea mai dezvoltată și mai bogată localitate din România.

Bogații zonei au fugit din oraș la periferie, în comună au apărut sute de vile, chiar dacă, ici-colo, se mai văd și case mai modeste. Dumbrăvița a devenit în ultimii ani unul dintre cartierele Timișoarei.

Minunea CSC Dumbrăvița

Iar din 2022, micuțul club comunal a reușit, pentru prima dată în istorie, să urce și în al doilea eșalon fotbalistic, după ce a trecut la ultimul baraj de mult mai cunoscuta CSM Reșita (0-0 la Dumbrăvița, 1-1 și 4-2 după loviturile de departajare, în Valea Domanului).

O surpriză care s-a conturat și mai mult după ce, recent, a mai dat o lovitură: este cea mai mică echipă calificată în grupele Cupei României, după ce a eliminat-o, tot la penalty-uri, pe Poli Iași (7-6).

Iar acum, urmează să joace cu CFR, Rapid și CSM Alexandria. Cu primele două adversare ar trebui să joace acasă, însă micuțul „Ștefan Dobay”, stadionul din comună, nu are nocturnă.

Și acum, managerul Florin Macavei, fostul jucător al celor de la Poli Timișoara sau Dinamo în anii ’90-2000, caută un teren cu nocturnă, pentru a putea disputa partidele cu Rapid (18 octombrie) și cu CFR (9 noiembrie). Variantele cele mai apropiate sunt la Turnu Severin și Târgu Jiu.

„O spun cu mare tristețe, e o mare rușine pentru Timișoara și pentru județul Timiș să nu avem un stadion decent, unde să poți juca un meci în nocturnă. Avem trei echipe în Liga 2 și toate joacă pe stadioane mici și vechi.

 

Și, din păcate, nici nu se întrevede ceva pentru viitorul apropiat. Fiindcă nu se mișcă nimic. Se fac machete, se vorbește, dar în practică nu se face nimic. E trist”, spune cu noduri în voce Florin Macavei, managerul secției de fotbal.

CSC Dumbrăvița, „gazdă” pe terenul Rapidului!

Vineri a venit informația că au căzut variantele de la Severin și Tg. Jiu. Dumbrăvița a acceptat să joace meciul de Cupă cu Rapid chiar pe stadionul adversarilor.

„Am ajuns la un acord cu cei de la Rapid și am convenit să jucăm la ei. Economic, pentru noi e mai bine, pentru că după aceea avem meci de campionat la Csikszereda și legăm deplasările. Din păcate, nu am avut nicio altă variantă mai bună financiar. Iar noi suntem și echipă mică, și cu buget mic. Asta nu înseamnă că nu vom lupta ca și până acum”, a spus Macavei.

Aşa că Dumbrăvița va fi „gazdă” pe terenul adversarilor. În faza precedentă a Cupei, CS Afumați a acceptat să joace tot în Giulești. Surse din lumea fotbalului susțin că ar fi ieșit în pagubă cu 8.000 de euro după acea partidă.

Mall-uri, da, stadion, nu!

Pentru că, o situație incredibilă, nici în Timișoara și nici în județul Țimiș nu există o arenă cu nocturnă! Bătrânul „Dan Păltinișanu” zace închis din februarie, după ce, la meciul cu Petrolul, bănățenii au pierdut cu 3-0, la „masa verde”, fiindcă nocturna a cedat de două ori.

 

Iar în ultimii 30 de ani, Timișoara nu a fost capabilă să-și facă un alt stadion. În schimb, în oraș, unul cam vintage și prăfuit de vreme și de vremuri, au fost construite două mall-uri, alte vaste zone comerciale sau au apărut și construcții moderne de oțel și sticlă. Sportul și fotbalul au rămas codașe, chiar dacă în urbe există multe baze sportive, unele lăsate însă în paragină.

Stadionul aparține de Consiliul Județean Țimiș. Care, în urma unui studiu ce arăta că părți ale tribunelor sunt nesigure, a decis demolarea lui pentru construirea unuia nou. Deocamdată însă se așteaptă o Hotărâre de Guvern pentru dărâmarea vechii arene.

Va dura ani, nimeni nu știe exact câți, până când Timișoara va avea o arenă cu nocturnă. Până atunci, pentru astfel de meciuri, Dumbrăvița e nevoită să plece în băjenie pentru a reprezenta zona în Cupa României.

„Consiliul Local e proprietarul vechiului stadion, dar cel nou va fi făcut de CNI. Erau probleme la instalația electrică a arenei, dar și cu stabilitatea tribunelor. Nu mai avea loc să facem reparații la ceva ce urma să fie demolat.

Cel mai optimist termen este ca în 4-5 ani să fie gata noul stadion. Totul depinde acum de CNI și de Ministerul Dezvoltării, care se ocupă de acest proiect. Deocamdată nu-l putem demola pe cel vechi până nu apare o Hotărâre de Guvern.” – Alexandru Proteasa, vicepreședinte CJ Timiș

Un stadion tip Lego

De la învestirea sa ca viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără, soțul Simonei Amânar, spune că a demarat mai multe proiecte pentru sport:

„Am reușit să obțin finanțarea pentru acel nou stadion în Timișoara, cel de tip Lego, de 9.500 de locuri. Până la finalul lunii acestea sper să încheiem licitația de atribuire a lucrării, care va costa 25 de milioane de euro. Este primul stadion care se va face în Timișoara de zeci de ani”.

Edilul a adăugat că „mai avem o bază realizată cu CNI, cu un teren sintetic, aproape de finalizare. Vrem să-i mărim numărul de locuri din tribună de la 500 la 1.000, pentru a putea fi omologată pentru Liga a 2-a”.

„Din păcate, stadionul mare e închis și nu avem nicio opțiune să jucăm la Timișoara în nocturnă. Suntem o echipă mică și cu suflet mare, încercăm să jucăm fotbal. Vrem să mai producem surprize în Cupă, chiar și dacă jucăm cu Rapid în Giulești.

E ciudat că Dumbrăvița este, în clasament, peste Poli Timișoara sau Ripensia, echipe cu tradiție. Nu vreau să fiu răutăcios, dar asta e realitatea, avem acum puncte cât ele două la un loc. O fi conjunctural sau nu, dar asta e situația acum.”- Cosmin Stan, antrenor CSC Dumbrăvița

„Chiar e rușinos pentru Timișoara fotbalistică! Dar nu putem face nimic până nu se va lua o decizie politică de sus. Noi nu putem decât să tragem semnale de alarmă, să vină în sprijinul fotbalului timișorean. Sper ca și noi, cei din generația mea, să apucăm un stadion nou aici.”- Florin Macavei, manager secție de fotbal CSC Dumbrăvița

„S-a ajuns în această situație fiindcă în ultimii 32 de ani nu s-a investit deloc în infrastructura sportivă din Timișoara. În momentul de față, orașul este zero din acest punct de vedere. Și toți cei care au condus administrativ orașul sunt vinovați!. Au fost începute unele proiecte sportive, dar au fost abandonate.

Toată lumea vorbea despre Smart City și tehnologii, dar sportul a fost lăsat la coadă, deși ar fi trebuit să fie o prioritate. Poli Timișoara joacă pe «Știința», un stadion vechi, Ripensia pe «Electrica», unul la fel. Stadionul mare este al Consiliului Județean, dar urmează să fie demolat. Da, e mai mult decât rușinoasă această situație, pentru Timișoara.”- Cosmin Tabără, viceprimar Timișoara

Sursa: https://www.gsp.ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoara are nevoie de o strategie concretă de brand pentru a se dezvolta

Timișoara are nevoie de o direcție în care să se dezvolte. Orașului îi lipsește un brand,consideră Ovidiu Șandor, dezvoltator local, în cadrul dezbaterii „Timișoara...

Poli Timișoara, amendată de FRF cu 10.000 de lei din cauza suporterilor

FRF a sancționat Poli Timișoara după jocul cu Phoenix Buziaș. Alb violeții au primit o amendă de 10.000 de lei de la Comisia de...

Citește și :