Incidentul aviatic de la Cluj: curse preluate de aeroporturile din Timișoara şi Sibiu

114

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj vine vineri cu precizări legate de incidentul de aviație de aici, respectiv ieşirea în afara pistei a unei aeronave Blue Air, în timpul aterizării. Timişoara şi Sibiul au preluat cursele pe perioada cât a fost închisă pista.

Cei de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj susţin că aeronava, care efectua cursa charter OB9301 pe ruta București-Barcelona, cu escală la Cluj-Napoca, a ieșit, joi dimineaţa, cu trenul de aterizare cu doar cinci metri în afara extremității suprafeței betonate a pistei, pe partea dreaptă a acesteia, la capătul dinspre oraș! „La părăsirea pistei de către echipamentele de deszăpezire, serviciul operațional al aeroportului a comunicat serviciului de trafic aerian (turnul de control) gradul de frânare în vederea informării pilotului. Gradul de frânare transmis a fost 3 pe o scară în care 5 este maxim, iar 1 este minim. Prin urmare, pista asigura condiții corespunzătoare de aterizare”, au anunţat autorităţile aeroportuare.

Conform procedurilor standard de aviație civilă în astfel de situații de urgență, pista aeroportului a fost închisă traficului aerian, de la 8,30 la 13,45. Până la ora redeschiderii acesteia, zborurile Tarom ROT 651 și ROT 641 au fost rerutate pe Aeroportul Internațional Sibiu. Zborul Lufthansa LH 1670 care venea de la Munchen a fost deviat la Aeroportul Internațional Timișoara, iar returul spre Munchen a fost anulat.

După deschiderea pistei traficului aerian, au aterizat cu întârziere următoarele zboruri: W63332 Beauvais, W63302 Luton, W63412 Valencia și ROT 643 Otopeni. De asemenea, au decolat cu întârziere zborurile W63361 Dortmund, W63393 Bologna, W63381 Bergamo, W63401 Madrid și W63351 Charleroi.

După o verificare tehnică efectuată de către personalul de specialitate al companiei, aeronava companiei aeriene Blue Air a decolat spre București la ora 21,12.

Conform reglementărilor aeronautice civile, incidentul aviatic este sub investigarea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile și a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ