Închisoare pentru patronii care nu-și respectă angajații

160

Ministerul Finanţelor vrea ca patronii care nu plătesc la timp impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă pentru angajaţii lor să fie urmăriţi penal şi chiar să rişte puşcăria, potrivit Profit.ro.

Iniţial, legea privind combaterea evaziunii (241/2005) prevedea că este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unul la 6 ani reţinerea şi nevarsărea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

Anul trecut, prevederea a fost declarată neconstituţională şi eliminată, pentru că legea nu definea noţiunea de „impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”. Acum însă noţiunea este definită în Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Astfel, Ministerul Finanţelor vrea să modifice iarăşi legea pentru că neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă să fie din nou infracţiune, potrivit unor surse din instituţie citate de Profit.ro.

În primul semestru, veniturile din contribuţii la bugetul de pensii au scăzut cu circa 1 miliard lei faţă de acelaşi interval al anului trecut. În schimb, impozitul pe venit şi celelalte contribuţii de asigurări au avut chiar uşoare majorări.

LĂSAȚI UN MESAJ