Începe nebunia înscrierilor în clasa pregătitoare pentru copiii care încep şcoala la toamnă

270
elevi

Părinţii, copii, cadre didactice, intră de azi în febra înscrierilor în clasa pregătitoare. Părinţii, bulversaţi în ultimii ani de schimbările făcute (clasa pregătitoare, ba la grădiniţă, ba la şcoală, ba la ambele, clasa zero), trebuie să ştie că, după grupa mare de la grădiniţă, copiii se vor înscrie în clasa pregătitoare de la şcoală. Învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I – IV, toate cele cinci fiind obligatorii.

Fiecare locuință este arondată unei unități de învățământ aflată în proximitatea sa, numită în continuare școala de circumscripție. Inspectoratele colare au obligaţia de a soluționa orice situație legată de înscrierea în învățământul primar în interesul educațional al elevului și în limitele legii. Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități.

Vârsta de înscriere în învăţământul primar

Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31august 2016 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Înscrierea acestora în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialiști, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31decembrie 2016 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2016-2017, sau ai celor pentru care evaluarea menționată arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare

Începând de astăzi, 22 februarie, unităţile şcolare au obligaţia de a afişa metodologia de înscriere în clasa pregătiroare, calendarul înscrierilor, actele necesare pentru înscriere, precum şi alte informaţii, referitoare la existenţa unor programe de tip after-school, datele pentru evaluarea psihosomatică a copiilor (la cererea părinţilor), perioadele în care au loc zilele porţilor deschise, perioadele de completare a cererilor-tip de înscriere.

Şcolile care au pagini de internet vor posta toate informaţiile referitoare la înscriere şi pe aceste pagini.

Pentru părinţii care nu reuşesc să-şi înscrie copiii în această etapă, va fi organizată o a doua etapă de înscriere, din 29 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ