Începe măcelul urșilor, ”indiferent câte mitinguri vor fi”! Cu sprijinul… Academiei Române (?!)

915

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat, vineri, că va emite un ordin care va da posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, motivând că în ultima perioada urşii au devenit un pericol real pentru populaţie. Ea a adăugat că decizia sa este fermă, chiar dacă se aşteaptă la proteste de stradă din partea celor care militează pentru protecţia animalelor.

Prezentă, vineri, la o dezbatere pe probleme de mediu, Graţiela Gavrilescu a spus că va emite în perioada următoare ordinul care dă posibilitatea uciderii urşilor care prezintă pericol pentru populaţie: „În perioada anterioară mandatului meu, când ar fi trebuit să fie emis un ordin de ministru care să reglementeze această situaţie, nu numai că nu s-a făcut, ci au fost puse bariere, tocmai că, în cazul de astăzi ne aflăm în nişte situaţii inedite în care ursul atacă gospodăriile omului, atacă omul şi de multe ori ne trezim că deschidem televizorul şi vedem că o anumită persoană este chiar ajunsă în situaţia de urgenţă la UPU. La lucrul acesta nu putem să stăm impasibili. Numărul carnivorelor mari, urşi respectiv, în România, depăşeşte 7.000 de capete şi atunci am avut curajul să îmi asum un ordin de ministru pe care l-am negociat foarte bine cu ONG-urile, cu toate autorităţile locale care au probleme cu aceste carnivore mari.”

Graţiela Gavrilescu a mai spus că judeţele care se confruntă cu această problemă sunt Covasna, Harghita şi Mureş.

Minbistrul Mediului a adăugat că şi-a asumat emiterea unui ordin de ministru prin care să se dea cote de intervenţie pentru urşi, lupi şi alte carnivore mari astfel încât populaţia să nu mai fie pusă în pericol: „Indiferent de ce s-ar întâmpla săptămâna viitoare, când anumite persoane s-ar putea să iasă în stradă să spună că trebuie să protejăm urşii, da, protejăm urşii prin măsurile pe care le luăm conform acestui ordin de ministru, dar nu punem în pericol viaţă cetățeanului. Indiferent de ce se spune, eu va spun că nu este cotă de vânătoare, ci este cota de intervenţie pentru punerea în siguranţă a vieţii cetăţeanului, aşa că, indiferent de ce se va întâmpla, indiferent de câte mitiguri or să mai fie în faţa ministerului sau unde, eu nu voi renunţă la semnarea acestui ordin de ministru. Am sprijinul inclusiv al Academiei Române (…), am toate avizele date de către toate celelalte autorități implicate, inclusiv susţinerea tuturor autorităţilor locale”.

Ministrul Mediului a mai precizat că ordinul de ministru se dă la nivel naţional, şi nu pe fiecare judeţ în parte: „Există o cotă pe care am prins-o până la sfârşitul anului ţinând cont de studiul care s-a făcut anterior. În ordinul de ministru avem prinse 145 de carnivore mari, deci reflectat bineînţeles la diferenţa de lunile care au mai rămas până la sfârşitul anului. Nu este ordin pentru cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenţie pentru punerea în siguranţă a vieţii cetăţeanului.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.