38 C
Timișoara
vineri 12 iulie 2024

Începe lupta pentru putere în USR între Elena Lasconi și aripa controlată de Dominic Fritz

Alegerile interne din USR pentru componenţa Biroului Naţional – forul colectiv de conducere al partidului – au generat o nouă dispută întră tabăra Elenei Lasconi şi tabăra grupată în jurul lui Dominic Fritz şi Vlad Voiculescu, susţin surse politice pentru News.ro. Motivul: posturile de vicepreşedinţi ai partidului. Echipa Elenei Lasconi a stabilit ordinea vicepreşedinţilor în funcţie de voturile acordate listei de candidaţi în ansamblu, în timp ce echipa Fritz-Voiculescu susţine că vicepreşedinţii ar trebui stabiliţi în funcţie de votul uninominal – încrederea politică pe care a primit-o fiecare candidat, indiferent de listă. Statutul partidului nu e foarte clar.

O miză a disputei dintre cele două tabere vizează şi funcţia de preşedinte interimar al USR, care ar urma să fie preluată de vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi. Radu Mihaiu (primarul învins al Sectorului 2) şi Dominic Fritz (primarul învingător al Timişoarei) îşi revendică acest rol.

Echipa susținută de noul președinte al USR, Elena Lasconi, pentru conducerea partidului a obținut 8 din cele 24 de locuri în Biroul Național al USR, la congresul de sâmbătă, la care Lasconi a fost desemnată candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Echipa rivală, „USR echilibru”, grupată în jurul primarului Timișoarei, Dominic Fritz, a obținut 7 locuri, în timp ce tabăra grupată în jurul lui Stelian Ion a trimis 5 candidaţi în noul Biroul național al USR.

Încă patru locuri au mai fost completate de echipele „Ilfov implicat”, „USR la firul ierbii”, „Tineri pentru România”, plus un candidat independent.

Echipa Elenei Lasconi a obţinut cele mai multe locuri în BN, însă nu are majoritate. Aşadar, va fi nevoită să negocieze fie cu tabăra lui Stelian Ion şi Ionuţ Moşteanu, fie cu Dominic Fritz şi Vlad Voiculescu.

Care este sistemul de vot pentru conducerea USR

Alegerea Biroului Naţional al USR presupune un sistem electoral combinat între vot pe listă şi vot uninominal. De fapt, fiecare delegat votează mai întâi o listă de candidaţi în ansamblu. Spre exemplu, cele mai votate trei liste âla Congresul USR de sâmbătă au fost, în ordine: lista Elenei Lasconi („Reconstrucţie”), lista susţinută de tandemul Vlad Voiculescu-Dominic Fritz („Echilibru”) şi lista lui Stelian Ion („USR Unit”).

În afara votului pentru o listă, fiecare delegat USR a bifat şi numele preferate pentru Biroul Național, indiferent de listă. Altfel spus, vot uninominal. Spre exemplu, unii delegaţi au votat lista Elenei Lasconi per ansamblu, cu scopul de a-i oferi o pondere politică mai mare în BN, dar au bifat şi nume, precum Stelian Ion sau Ionuţ Moşteanu de pe lista „USR Unit” pentru a le întări poziţia pentru funcţiile de vicepreşedinte, scrie News.ro.

Împărţirea funcţiilor de vicepreşedinţi lasă loc de interpretări. Din cele 24 de locuri în Biroul Națțional, 7 sunt de vicepreşedinţi.

Cum sunt stabiliţi cei 7 vicepreşedinţi? Articolul 53 din Statutul USR spune: „Vicepreşedinti ai Biroului Naţional sunt primii candidaţi, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute la Congres”.

Interpretare diferită

Echipa Elenei Lasconi a interpretat „voturile obţinute la Congres” drept voturi obţinute de fiecare listă în parte.

Prin urmare, primii 7 clasaţi în funcţie de votul pentru liste au fost: Radu Mihaiu (echipa Lasconi), Dominic Fritz (echipa Voiculescu), Ionuţ Moşteanu (echipa Stelian Ion), Lucian Stanciu-Viziteu (echipa Lasconi), Allen Coliban ( echipa Voiculescu), Stelian Ion (echipa Stelian Ion) şi Adrian Wiener (Echipa Lasconi). Nume importante precum Vlad Voiculescu, Clotilde Armand, Oana Ţoiu sau Claudiu Năsui au prins loc în BN, însă nu şi funcţii de vicepreşedinte.

Echipa grupată în jurul lui Vlad Voiculescu interpretează altfel articolul 53 din statut, referitor la „ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute la Congres”.

Tabăra Voiculescu susţine că vicepreşedinţii ar trebui stabiliţi în funcţie de votul uninominal, nu de votul pe listă. „Votul pentru vicepreşedinţi e un vot despre persoane, nu despre liste”, susţine unul dintre liderii USR.

Astfel, potrivit numărului de voturi pe care l-a primit direct fiecare candidat, ordinea primilor 6 din BN ar fi următoarea:

  • 1. Dominic Fritz (262 de voturi)
  • 2. Allen Coliban (240 de voturi)
  • 3. Radu Mihaiu (219 voturi)
  • 4. Daniel Stanciu-Viziteu (216 voturi)
  • 5. Vlad Voiculescu (194 de voturi)
  • 6. Oana Ţoiu (192 de voturi)

Nume ca Vlad Voiculescu, Oana Ţoiu şi Clotilde Armand ar deveni, din simpli membri ai Biroului Naţional, vicepreşedinţi ai partidului. Practic, deşi s-a clasat pe locul 6 ca voturi obţinute în mod direct, Oana Ţoiu, de exemplu, n-ar prinde şi un post de vicepreşedinte, conform calculelor făcute de tabăra Lasconi.

Dincolo de disputa care vizează posturile de vicepreşedinte, o altă miză importantă e funcţia de preşedinte interimar. Potrivitul statutului, în cazul în care preşedintele partidului demisionează, în locul său urcă vicepreşedintele care a obţinut cel mai mare număr de voturi: Radu Mihaiu, conform interpretării taberei Lasconi (vot pe listă), Dominic Fritz, conform taberei Voiculescu (vot uninominal).

Componența Biroului Național al USR:

 

În 2022, după demisia lui Dacian Cioloş din fruntea partidului, preşedinte interimar a devenit Cătălin Drulă, vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi. „La alegerile precedente a fost un compromis între taberele rivale din partid: am combinat votul pe listă cu votul uninominal şi aşa am stabilit ordinea în BN”, susţin surse din conducerea USR, citate de News.ro.

Sursa: https://hotnews.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișorenii ajung în valuri la Urgențe din cauza caniculei

Canicula a dus la creșterea numărului de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență. Cei mai mulți dintre pacienții care au avut...

Aquatim a semnat două contracte de finanțare prin PNRR

Aquatim a semnat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, două Contracte de Finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în vederea implementării a...

Citește și :