17 C
Timișoara
sâmbătă 2 decembrie 2023

Începe cea de-a opta ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara

Între 20 și 24 septembrie, Timișoara va fi gazda unui eveniment mult așteptat, atât de membrii comunității maghiare, cât și de către toți ceilalți locuitori ai orașului. Zilele Culturii Maghiare transformă orașul într-o atmosferă festivă și aduc o paletă de evenimente extrem de variată.

Ajuns la cea de-a VIII-a ediție, evenimentul este un tribut adus diversității orașului, un prilej de a fi din nou împreună în zilele de sărbătoare.
În acest an, Zilele Culturale Maghiare din Timișoara vor oferi un program mai variat ca niciodată. De data aceasta, organizatorii, Asociația Bastion, le-au extins durata la cinci zile. Șirul de manifestări are două obiective principale, pe de o parte, dorește să prezinte valorile comunității maghiare din oraș prin zeci de evenimente în diferite locații, pe de altă parte, să creeze o oportunitate pentru formațiile, cântăreții, artiștii, interpreții și expozanții maghiari din afara tării noastre de a anima viața artistică și publică deja diversă și bogată a orașului. Sprijinit de programul „Capitala europeană a culturii”, evenimentul va oferi experiențe pentru toate vârstele și pentru o gamă largă de vizitatori.

Sărbătoarea comună a maghiarilor din Timișoara a început acum șapte ani și s-a dezvoltat, a crescut și și-a creat propriile tradiții de la an la an. De exemplu, gala de deschidere de la Operă, atmosfera marilor concerte din Piața Operei, Târgul din Piața Libertății sau seria spectaculoasă de evenimente de recreere istorică din parcul Castelului Huniade. Toate acestea vor avea loc și în acest an. Pe scena principală vor urca cei mai buni din genul lor, printre care Deák Bill Gyula, regele bluesului, Republic, una dintre trupele vedetă ale anilor ’90, Vincze Lilla, multiplă câștigătoare EMeRTon, Vintage Dolls, Mariann Falusi și trio-ul Sárik Péter, precum și ansamblul de renume mondial Budapest Gipsy Orchestra.


Din nou, îl vom putea asculta pe Cári Tibor, iar pe scenă vor evolua și tinerii talentați muzicieni timișoreni Sleeping Insomnia și 8 Lights Minutes. Concertele vor fi însoțite de jonglerii cu foc, dansatori baroci și o gală spectaculoasă de dansuri populare în centrul orașului, dar vor exista și programe pentru grupuri mai restrânse, cum ar fi lansări de carte, discuții pe teme publice, degustări de vin și proiecții de film, toate sincronizate pentru a coincide cu weekendul prelungit.
Programul este extrem de complex și variat. Toți cei ce doresc să cunoască amănunte le pot afla accesând:
https://zilelemaghiaretm.ro/2023/wp-content/uploads/2023/09/Zilele_Culturale_Maghiare_din_Timisoara_2023_program-2.pdf

Alte subiecte :

Citește și :