Începe a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!

94

Şase filme din Austria, Croația, Polonia, Rusia, Serbia și Ucraina concurează în acest an în cadrul Festivalului Ceau, Cinema! Actorii Alina Ilea şi Alexandru Papadopol şi regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriul la cea de-a treia ediție a evenimentului ce se va desfășura concomitent la Timișoara și Gottlob între 14 și 17 iulie.

Festivalul Ceau, Cinema! începe joi seara, ora 22, la Timişoara cu vernisajul unei expoziţii foto dedicate regizorului polonez Krzysztof Kieslowski şi proiecţia filmului său clasic ”Trei culori: Albastru” (1993), urmate de prezentarea primelor două titluri din Competiţia oficială şi de proiecţia comediei româneşti ”Două lozuri”.

Competiţia Ceau, Cinema! propune atât descoperiri, cât şi filme care au avut nominalizări sau premii la mari festivaluri precum cele de la Cannes, Varşovia sau Tallinn. Ceau, Cinema! omagiază de asemenea cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieslowski  şi Wojciech Smarzowski. Totodată ”Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a primit în acest an premiul de regie la Cannes va închide duminică, la Gottlob, Ceau, Cinema!

Trei dintre cele mai noi şi apreciate documentare româneşti vor putea fi de asemenea văzute în cadrul festivalului: ”România: patru patrii”, ”Doar o răsuflare” şi ”Cinema, Mon Amour”, precum și o selecţie cu cele mai bune scurtmetraje recente premiate. În program mai sunt trecute un concert Blazzaj, prezentare video-muzicală Thy Veils, un workshop de film documentar cu regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de Sorina Vazelina.

Marele premiu acordat în acest an este în valoare de 1.000 euro, la care se mai adaugă Premiul publicului în valoare de 500 euro, precum şi trofeul pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro. În afara proiecţiilor cu intrare liberă anunţate pe ceaucinema.ro accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara, la prețul de 45 de lei). Deschiderea oficială are loc joi seara, la Grădina de vară Capitol sau cinema Timis in caz de vreme nefavorabila.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală. Banatul azi este partener media al evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ