10.1 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Înaintea Aradului, un alt oraș din vestul țării a fost scena unor asasinate la comandă

O serie de asasinate săvârşite la începutul anilor 2000 au făcut ca Deva să fie în acei ani supranumită „Cetatea crimei“.

Mai multe crime săvârşite în anii 2000 în judeţul Hunedoara au rămas învăluite în mister, însă au adus în acel timp Devei supranumele de „Cetatea crimei”.

Asasinatul care a stârnit cele mai mari controverse a avut loc în anul 2000 asupra omului de afaceri Sorin Moldovan, fost vicepreşedinte al PDSR Deva şi fost şef al Vămii Devei, suspectat de procurori că ar fi avut legături strânse cu lumea interlopă şi cu traficanţii de comori dacice. Moldovan a fost găsit împuşcat în centrul Devei, iar anchetatorii l-au găsit vinovat de crimă pe Raul Opriş, un interlop care s-ar fost ucis câteva luni mai târziu, în timp ce era urmărit de poliţişti.

Afaceristul împuşcat în centrul Devei

În 30 noiembrie 2000, în jurul orei 19:00, Sorin Moldovan (33 de ani) a fost împuşcat mortal în cap, în centrul Devei. Ucigaşul, care purta o cagulă pe cap, îl pândise dintr-un autoturism Mercedes auriu, cu numere false.

A deschis focul asupra victimei în momentul în care Moldovan ieşise din clădirea Cepromin, unde se afla firma pe care o deţinea, şi se îndrepta spre maşina sa, un Jeep Cherokee. Sorin Moldovan a fost împuşcat cu două focuri de armă, în cap şi în braţ. O ambulanţă l-a preluat şi l-a transportat la spitalul din Deva, aflat la 500 de metri distanţă, însă medicii nu i-au mai putut salva viaţa.

„Sorin Moldovan a ieşit pe la orele 19 din clădirea Cepromin şi, îndreptându-se spre maşina personală, a comandat prin telecomandă deblocarea sistemului de alarmare deschidere a portierelor. După ce a urcat în maşină, un individ cu cagulă pe faţă, care aştepta lângă maşină a năvălit pe portiera din dreapta şi s-a aşezat pe scaunul de lângă Moldovan. Discuţia sau gesturile asasinului au fost scurte, concrete, fără posibilităţi de a alege (…) Moldovan a simţit ţeava rece a pistolului şi şi-a dat seama că nu e de glumit. Se aştepta la ce e mai rău dacă îl urma pe importantul personaj. A sărit din maşină şi a încercat să fugă, bănuind că acesta nu va avea atâta curaj încât să traga cu arma în plin centrul oraşului. Dar, spre ghinionul lui Moldovan, cel cu capul mare de sub cagulă, s-a speriat şi, deconspirat fiind, a tras. Primul glonţ i-a ajuns în braţ, din pricina fugii necontrolate a victimei. Al doilea glonţ i-a fost fatal, a pătruns prin ceafă şi a rămas în craniu. Cu un glonţ de 9 mm în cap, Sorin Moldovan s-a prăbuşit pe asfalt”, informa fostul săptămânal local „Călăuza”, în 7 decembrie 2000.

Presupusul ucigaş s-a sinucis

Inspectoratul General al Poliţiei Române informa că imediat după crimă au fost alarmate efectivele Ministerului de Interne din Hunedoara şi judeţele limitrofe şi au fost institituite măsuri suplimentare de verificare a persoanelor care părăsesc România.

A doua zi, poliţiştii au descoperit maşina ucigaşului, abandonată într-o pădure din comuna Lipova, judeţul Arad. Informaţii contradictorii au apărut în cursul anchetei. Iniţial, procurorii au cercetat ipoteza ca autorul crimei să fi avut un complice. O altă ipoteză a fost că uciderea a avut ca scop furtul maşinii de lux a politicianului, chiar dacă ucigaşul îl urmărise dintr-o altă maşină. Între timp, poliţiştii au încercat să dea de urma telefonului victimei, însă nu au reuşit.

Presupusul criminal a fost descoperit aproape patru luni mai târziu, în 14 martie 2001, în Timişoara. Se numea Raul Octavian Opriş, avea 20 de ani şi era recidivist, fiind condamnat în trecut pentru furturi şi violenţe. S-a sinucis, împuşcându-se în tâmplă, înainte de a fi capturat de poliţişti. Cu câteva zile în urmă, potrivit anchetatorilor, Opriş a ucis un poliţist din judeţul Timiş, Saşa Disici, care îl urmărise pentru furturi de maşini.

În noaptea de 3 spre 4 martie 2001, plutonierul major Saşa Disici a pornit în urmărirea unui automobil care a fost raportat ca fiind furat, după ce şoferul a forţat un cordon al poliţiei pe Calea Lugojului. După o urmărire ca de circa 20 de kilometri, poliţistul a ajuns din urmă maşina, care oprise pe o stradă din Ianova. Imediat ce a coborât din autoturism, Saşa Disici a fost împuşcat cu mai multe focuri de armă. Unii martori au susţinut că autorul crimei nu era singur în maşină. Însă, la fel ca în cazul uciderii lui Sorin Moldovan, doar Opriş a fost identificat.

După sinuciderea lui Raul Opriş, asupra lui a fost găsit un pistol Cravena Zastava 99 si câteva zeci de cartuşe. S-a stabilit că aceeaşi armă cu care tânărul s-a împuşcat în cap fusese folosită la comiterea asasinatului lui Sorin Moldovan. Cazul Sorin Moldovan a fost închis.

Asasinat la comandă

După aproape cinci ani de la comiterea crimei din centrul Devei, anchetatorii grupărilor mafiote din Deva au confirmat însă, într-un alt dosar de crimă organizată, că uciderea afaceristului Sorin Moldovan ar fi fost făcută la comandă. Asasinarea omului de afaceri a fost menţionată în rechizitoriul unui alt dosar, al traficanţilor de comori antice sustrase în anii 1990 şi 2000 din siturile fostelor cetăţi dacice.

„Descoperirea tezaurului (n.r. de brăţări dacice) din punctul arheologic Caprăreaţa al sitului Sarmizegetusa Regia (devenită, cu toate măsurile de secretizare, de notorietate în Deva, ca urmare a prosperităţii vădite a membrilor asociaţiei) a determinat o vie agitaţie în lumea interlopă din oraş, materializată, pe de-o parte, în disputa pentru însuşirea şi valorificarea brăţărilor, iar pe de altă parte aderarea unor membri la asociaţia infracţională pentru a efectua detecţii şi săpături ilegale, în siturile arheologice protejate, în vederea descoperirii unor noi tezaure.

În acest context, la 30 noiembrie 2000 a survenit asasinarea, prin împuşcare, de către făptuitorul Raul Opriş (sinucis în martie 2001, la Timişoara), a omului de afaceri Sorin Vasile Moldovan, în centrul municipiului Deva.

Ancheta declanşată cu această ocazie (dosar nr. 828/P/2000 al Parchetului Hunedoara) a relevat versiunea omorului la comandă, conexiunile existente între victimă şi membrii lumii interlope (braconierii siturilor arheologice)”, se arăta în dosarul traficanţilor de comori dacice.

Cazul Moldovan a întregit tabloul Devei de la sfârşitul anilor 1990, în care grupările mafiote au instaurat teroarea. Oraşul ajunsese să fie supranumit „cetatea Crimei”, iar multe dintre infracţiunile grave comise de interlopi nu au fost elucidate nici până în prezent.

Continuarea aici: https://adevarul.ro/locale/hunedoara/orasul-devenit-cetatea-crimei-anii-2000-serie-asasinate-stil-mafiot-ingrozit-atunci-romania-1_60b5008b5163ec42719e88f0/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :