Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a dat în premieră miercuri „vesta bună” (după cum a categorisit-o) că tocmai a fost semnat actul ce dă startul pentru construirea Centrului de Oncologie din Calea Torontalului. Trebuie spus că doar cu o săpămână în umă s-a semnat și contractul de un miliard de lei pentu acel obiectiv.
Concomitent cu proiectarea se va începe și demolările părților ce nu sunt necesare din vechea construcție penu a scurta timpul total de execuție ce este estimat la circa trei ani și jumătate. La final va exista și un termen de cinci ani pentru remedierea celor aflate în garanție.
„În această dimineață a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru Institutul Oncologic din Timișoara, (ruina de pe Calea Torontalului), spitalul despre care vorbesc liderii politici, oamenii politici, de 30 de ani. Iată, avem finanțare, avem constructor, s-a semnat contractul cu constructorul și s-a semnat în această dimineața și ordinul de începere a proiectării, evident, urmate de demolare și de construcție a noului Institut Oncologic de la Timișoara. E o mare victorie, e un proiect complicat, a fost un proiect greu de dus, probabil cea mai mare finanțară din afara capitalei în domeniul sanitar din România care e atât de avansată. Prin urmare, după zeci de ani de promisiuni, iată că se și întâmplă ceea ce promiteam în anii trecuți”, a explicat situația Alfred Simonis.
Cu acest prilej dânsul a apeciat că meritul principal revine Companiei Naționale de Investiții ce s-a mișcat foarte eficient în acest caz.
Licitația lansată în august 2024, nu a fost lipsită de impedimente din cauza inerentelor contestații. Până la final câștigatoare a fos Compania Construcții Erbașu cu o ofertă de 841,6 milioane de lei, fără TVA. Adică un miliard de lei sau 201 milioane de euro, cu TVA.
Institutul Oncologic, ce acum prinde contur concret, va fi un centru de excelență în bătălia împotriva cancerului care va trata pacienți din toată regiunea de vest a țării. Spitalul va avea 250 de paturi și un ambulatoriu integrat cu alte 26 de paturi, 6 săli de operație moderne și o secție de terapie intensivă. În cadrul institutului vor funcționa un centru de transplant, un laborator de imagistică, un centru de radioterapie și un laborator de medicină nucleară. Se va dezvolta și un sector destinat cercetării bolilor oncologice.