În Timişoara trăiesc 10.000 de persoane fără acte

2164

În Timişoara nu toţi cetăţenii au acte de identitate. Deşi fizic ei există, în evidenţele statului nu apar. Potrivit datelor adunate de autorităţi pe teren, în oraşul de pe Bega ar trăi 10.000 de persoane fără niciun document de identitate.

Cei mai mulţi timişoreni fără acte trăiesc în cartierul Kuncz de la marginea oraşului. Şi aceştia nici nu pot să primească documente pentru că domiciliile lor nu există nici ele în vreo evidenţă, fiind ridicate ilegal.

Potrivit evidenţelor Primăriei Timişoara, în cartierul Kuncz sunt 178 de case ridicate fără autorizaţie. În acestea trăiesc 380 de familii. Dintre acestea cel puţin 250 de persoane nu au niciun act de identitate. O problemă socială gravă este faptul că aceste persoane sunt şi nevoiaşe. Nu pot beneficia de ajutoare sociale fără acte de identitate, iar în aceste condiţii este imposibilă înscrierea la medicul de familie sau găsirea vreunui loc de muncă.

Psihologii spun că acest fenomen este îngrijorător în România, nu doar în Timişoara. Mai ales în oraşele mari există o discrepanţă majoră între zonele centrale şi cele mărginaşe. Şi aici autorităţile locale sunt cele care trebuie să promoveze proiecte pentru dezvoltarea cartierelor de la periferie.

LĂSAȚI UN MESAJ