”În oglinda vremii și a aducerilor aminte”, de Marcel Tolcea, carte dedicată marilor medici ai Timișoarei-VIDEO

1018

Cartea ”În oglinda vremii și a aducerilor aminte” – Convorbiri cu prof.univ.dr. Gheorghe Băcanu și prof.univ.dr Nicolae Barbu, a luat naștere în urma unei curiozități despre oamenii de prestigiu ai Timișoarei. Autorul cărții, Marcel Tolcea, a decis să demareze ideea acestei cărți atunci când a constatat, cu stupoare, că internetul nu deține informații suficiente sau relevante, despre marii medici ai Banatului. Viața medicală și medicii în ale căror mâini se află numeroase vieți merită să fie aduse la cunoștința publicului larg. Cartea face o trecere în oglinda vremii, ilustrând viața marilor personalități medicale care au pus bazele medicinei și au îndrumat zeci de medici.

”Colaborând mai întâi cu societatea medicală Neuromed, am ajuns la concluzia că ar trebui făcută o carte despre medicii Timișoarei, despre care sunt prea puține informații. Căutând pe internet, aproape că nu găsim nici o informație despre acești medici. Ideea s-a transformat într-un proiect numit ”Cartea demnității actului medical”. Sunt personalități de bază, medici care au scris istoria acestui oraș încă din perioada primordială, de început. Aceste lucruri trebuie să se regăsească într-o carte, detaliate. Montajul cărții, deoarece este o carte atât tipărită, cât și în suport electronic, a fost realizat de Ilie Sârbu”, declară scriitorul și profesorul Universității de Vest din Timișoara, Marcel Tolcea.

Cartea va stârni curiozitatea datorită intervențiilor remarcabile ale celor doi mari medici în ceea ce privește tratarea pacienților. Unul dintre pacienții doctorului Băcanu fiind chiar Nicolae Ceaușeșcu, care la apelul făcut de fostul lider comunist, l-a consultat înainte de 1989. Totodată, în carte se va regăsi și momentul în care profesorul Barbu îl ajută pe Gheorghe Zamfir și orchestra lui să ajungă în Africa, în perioada în care acest lucru era o adevărată aventură. Motivul îl veți găsi în carte.

Protagoniștii cărții, doctorii Gheorghe Băcanu și Nicolae Barbu, fac parte din primii studenți ai medicinei din Timișoara. Totodată amândoi fiind și întemeietori de disciplină în zona Banatului, dar și personalități ce ilustrează medicina românească. Ce înseamnă să fii un medic bun, în opinia doctorului Gheorghe Băcanu?

”Inițiativa de a prezenta o serie de medici și profesori timișoreni, care activează atât în cadru didactic, cât și medical, este foarte utilă. Este bine să cunoști trecutul, pentru un viitor mai bun, mai plăcut. Să fii un medic bun este foarte greu, dar și foarte important. Ca să fii un medic bun, trebui să fii în primul rând un om bun. Un om care să își iubească profesia, care să își iubească pacienții și studenții. Un medic bun se pregătește tot timpul din punct de vedere profesional. Se spune, pe bună dreptate, că: ”Medicina este o boală de care te vindeci doar când mori. La cei peste 90 de ani ai mei, citesc cu plăcere literatură medicală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.