10.7 C
Timișoara
duminică 15 septembrie 2024

În Banat se află una din cele mai frumoase peșteri din România

Datorită reliefului calcaros, Munții Aninei ascund comori nebănuite pentru turiști.

În Cheile Carașului speologii au descoperit peste 800 de peșteri și avene. Dintre acestea se detașează Peștera Comarnic, una dintre cele mai mari și frumoase peșteri din Munții Banatului și din țară, cu o lungime de peste 6 km și un traseu vizitabil de peste 1,5 km.

Nicolae Ifca, directorul Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, spune că în ultimii ani Peștera Comarnic a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din perimetrul parcului.

În primul rând, este o peșteră naturală în care oamenii, de-a lungul timpului și până în present, au intervenit foarte puțin. O descoperim cum a format-o natura, stalactite, stalagmite, coloane, multe scurgeri parientale care iau diferite forme. În peșteră o avem și pe Albă ca Zăpada cu cei șapte pitici, avem ciorchina de banane”, spune Nicolae Ifca.

Fascinația peșterilor și mai ales a celor mai puțin cunoscute îl aduce în Munții Banatului pe Sorin, tocmai de la Timișoara, aproape la fiecare final de săptămână.

Pentru că este membru al unui club speologic, Sorin cunoaște foarte bine regulile de vizitare a unei peșteri.

Nu ai voie să atingi formațiuni, să distrugi. Se merge prin locații unde s-a mai trecut sau, dacă e peșteră nouă, încerci să aduci cât mai mic prejudiciu peșterii și să protejezi în primul rând liliecii și tot felul de forme de viață care există. Fiecare peșteră are propriile bogăți. Pentru turiști cred că Comarnicul oferă cele mai multe satisfacții. Este cea mai lungă pește turistică din zona Banatului. Turiștii pot vedea tot felul de formațiuni. Este puțin amenajată, să zic așa, și atunci oferă o experiență aproape similară ca a unui speolog adevărat”, spune Sorin.

Albă ca zăpada și cei șapte pitici în peștera Comarnic

Peștera Comarnic ascunde nu doar formațiuni carstice deosebite. Fiecare sală are istorii spectaculoase pe care ghizii le povestesc vizitatorilor. Noi am aflat de la Marcel Filca, unul dintre rangerii parcului, povestea celor șapte pitici, din care evident nu lipsește Alba ca Zăpada și Prințul.

Am coborât pe Galeria Piticilor, urmează cea mai îngustă sală din peștera Comarnic. Este căsuța piticilor. Dacă tot am ajuns acum în căsuța lor, vreau să vi-i arăt, pentru că ei s-au pietrificat aici, în această sală. Bineînțeles, ei au trăit cu foarte mulți ani în urmă. Unii dintre ei și-au mai pierdut din forma lor, dar noi am reușit să îi identificăm”, spune ghidul.

Aceste istorioare fac Peștera Comarnic mai frumoasă și mai interesantă chiar și pentru micii săi vizitatori. Patricia a venit din Timișoara împreună cu părinții și ne-a povestit cu emoția sinceră a copilăriei cum a fost vizita în peșteră.

Cel mai mult mi-a plăcut această peșteră și mi-a plăcut de Gerry, ghidul care a fost cu noi și compania lui. Are un simț al umorului foarte mare. Mi-a plăcut foarte, foarte mult când a spus de peșteră că e una mare, sălbatică și mai ales mi-a plăcut acolo când mi-a spus tot fel de legende inventate ca să pară tot real”, spune Patricia.

Condiții de vizitare

Pentru vizitarea Peșterii Comarnic, administrația parcului asigură tur cu ghidaj și căști de protecție pentru turiști la fiecare sfârșit de săptămână, dar și în cursul săptămânii, atunci când sunt solicitări și grupul este mai mare de cinci persoane.

În peșteră se intră la orele 10.30, 13.00 și 15.30, iar un bilet costă 25 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, elevi și studenți.

Cel mai facil acces spre Peștera Comarnic se face prin Iabalcea. Se poate ajunge chiar și cu mașina, însă o plimbare pe jos nu durează mai mult de 45 de minute. Aceasta este și varianta recomandată de reporter, pentru că beneficiul măsurat în peisaje și aer curat este unul uriaș.

Sursa: https://www.radiotimisoara.ro/

Alte subiecte :

,,Autostrada Gazului” va străbate o mare parte din localitățile din Timiș. Acest lucru se va întâmpla grație conectării rețelei de gaze din România cu...

Conectarea rețelei de gaze a României cu cea omologă din Serbia devine proiect de importanță națională, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Acesta...

Ale tale, ale tale, sărutări criminale…

De câteva săptămâni, s-a strecurat în viața noastră campania electorală pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Cum anume? Insidios, neoficial, (aproape) ilegitim, dar cu intenția vădită...

Citește și :