În 1990 am desființat CAP-urile! Acum, în Banat, se înființează din nou. Vezi unde

2208

Comuna Eftimie Murgu, sau Rudăria cum mai este cunoscută, aşezată în Țara Almajului şi formată dintr-o salbă de 15 localităţi , este cunoscută datorită morilor de apă din Cheile Rudăriei. Deţine o suprafaţă de aproape 10 000 ha , şi o populaţie de aproape 2000 de locuitori.

Primarul acestei commune, Mihai Vlădia, vrea să reînfiinţeze cooperativele de producţie, pentru asociere, populaţia satului fiind în mare parte îmbătrânită, iar oamenii nu îşi mai pot lucre pământul şi nici creşte animale, iar pentru a nu rămâne în paragină pământul, Vlădia a început demersurile pentru înfiinţarea unei cooperative de producţie, unde prin asociere să adere populaţia comunei.

După mai multe întâlniri şi şedinţe cu sătenii, se pare că şi aceştia sunt de accord cu o asemenea iniţiativă. Peste 85% din populaţie acceptă o astfel de asociere, prin care se va rezolva şi situaţia proprietarilor de animale, în special, proprietarii de ovine şi de bovine.

Cooperativa de Producţie de la Rudăria ar putea fi cea de-a doua astfel de afacere din partea de vest a ţării după cea de la Curtici.

Mihai Vladia

Produsele specifice zonei care ar putea fi atestate sunt Făina de Rudăria (de grâu sau porumb) care se produce în morile de apă , Brânza de Rudăria, dar şi Oţetul de prune, produse specific zonei, pe care primarul Mihai Vlădia ar dori să le certifice.

“Vom forma un grup de membri fondatori, câţiva zeci, în special tineri, care îşi doresc şi proiecte şi cu ei începem această asociaţie, urmând ca pe parcurs să ni se alăture şi ceilalţi doritori. Acum lucrăm la documentaţie şi am cerut şi sfatul celor de la Direcţia Agricolă, pentru că imediat după ce ne vom înfiinţa legal, să şi certificăm câteva produse tradiţionale din zonă. E vorba de făina de porumb şi de grâu, măcinată la morile noastre pe apă, brânza de Rudăria, oţetul de prune, care la fel  e un produs specific zonei şi altele”, spune primarul Mihai Vlădia.

Se doreşte ca, încă din  această vară Cooperativa agricolă din Rudăria să înceapă să funcţioneze, dorindu-se a fi un succes pentru întreagă comună, şi un exemplu pentru  comunele din jur.

1 COMENTARIU

  1. Hai mai terminati , nu faceti asa comparatie , chiar asa rau am ajuns sa ne fie dor de comunism ? Aceasta asocjiere ii complet diferita de CAP-euri .

LĂSAȚI UN MESAJ