Importantă donație testamentară a Marietei Pamfil pentru Muzeul Național al Banatului

264

Marieta Pamfil (1946 – 2020), artist plastic și bijutier, a făcut un gest sublim pentru orașul Timișoara, lăsând, prin testament, Muzeului Național al Banatului 11 lucrări de pictură, grafică și sculptură, executate în prima jumătate a secolului al XX-lea de artiști importanți în istoria artei din Banat. Aceste lucrări reprezintă o secvență din universul Olgăi Szuits (1911-1992), mama doamnei Marieta Pamfil și muză a pictorului Ştefan Szönyi (1913 – 1967) în perioada interbelică, model de frumusețe, având vocația cultivării unor prietenii de lungă durată cu artiști și colecționari de artă, ea însăși fiind pasionată de artă și urmând studii de desen la clasa graficianului Julius Podlipny.

Din cercul de prieteni ai Olgăi Szuits au făcut parte pictori, sculptori, graficieni, arhitecți, medici colecționari de artă și jurnaliști, care au rămas în memoria culturală a orașului Timișoara. Soție a medicului psihiatru Eduard Pamfil, Olga Szuits  a fost portretizată de mai multe ori grație frumuseții sale.

Prin intermediul acestei donații testamentare publicul are acces la o vizită imaginară în lumea scriitorilor şi artiştilor din Timișoara interbelică, prilejuită de generozitatea doamnei Marieta Pamfil. Lucrările pot fi admirate în mansarda bastionului Theresia, din strada Martin nr. 4, începînd de vineri, 17 iulie a.c.

Fie-i țărâna ușoară!

LĂSAȚI UN MESAJ