Ilie Stepan – mesaj de suflet pentru ajutarea unui artist aflat în suferință video

424

Un artist total ce nu a crezut că este nevoie să se lipească doar de o singură etichetă este în mare pericol. Boala nu alege oamenii mai mult sau mai puțin talentați. Lovește cu egală nepăsare.

Adrian Berinde a pornit în lume din Oradea natală să ajungă artist plastic cu temeinice studii la Școala de Arte Plastice din Cluj. Artist cu o fire liberă nu a crezut în sistemul urât de la noi din perioada socialistă. A luat calea occidentului, ce atunci părea o posibilă salvare. O primă haltă a fost Elveția.

„Doream foarte mult să-mi fac meseria – să pictez și am ajuns in Elvetia, unde am pictat 15 ani bătuți pe muchie, am avut foarte multe expozitii, am mâncat bine din arta mea, am luat multe premii, am facut câteva lucrări pentru organizatia „Amnesty International”. S-a scris mult despre mine în presă, s-a scris chiar și o carte despre mine acolo, Centrul de cultură „George Pompidou” din Franța a făcut o carte poștală cu una din lucrările mele, am ajuns chiar un pictor foarte bine cotat”, spune Adrian Berinde.

Treptat începe să scrie devenind repede cunoscut ca poet, iar mai apoi textier. De aici nu a fost decât un pas până la muzică.

„Am cântat pe scene mici şi mari, în club, în aer liber, la festivaluri, în concerte televizate aproape un an. La începutul acestui secol, am cântat în Cirque du Soleil în Canada, în spectacolul Varekai. M-am întors şi muzica mea s-a auzit pe radio, la televizor, în case de oameni cu sufletul deschis spre lumea pe care o imaginez eu”, completează artistul.

Acum muzicianul se află într-o situație extrem de grea. Soarta l-a lovit puternic fiind țintuit la pat încă din luna decembrie. Un cancer agravat, localizat pe oase, îi dă dureri crunte, singura alinare fiind morfina.

„Am ezitat mult să public aceste rânduri, dar nu mai am soluții. Sunt imobilizat în pat din decembrie. Acum a apărut o șansă de tratament cu substanță nucleară într-o clinică din Germania. Aș putea să mă internez acolo pe data de 13 mai, dar costă foarte mult, iar eu nu dispun de sumele necesare. Vă scriu aceste rânduri în speranța că voi găsi înțelegere și ajutor din partea voastră” – spune artistul într-o postare disperată pe Facebook, apelând la toți cei care îi apreciază munca și valoarea artistică, dar în primul rând umanitatea, apel adresat și prietenilor bistrițeni, fani ai muncii acestuia.

Muzicianul Ilie Stepan nu poate rămâne insensibil la suferința unui confrate. Nu va putea fi la București, la acea mare adunare artistică ce vrea să ajute, din motive temeinice, dar are un mesaj de încurajare filmat azi și care va fi difuzat în direct pe 13 mai la berăria H din București. Aici va avea loc un mare concert umanitar de binefacere.

„Suntem aici în parcul de la „piața Maria” unde am filmat un mesaj de susținere pentru colegul nostru de breaslă Adrian Berinde care se află într-o situație de sănătate foarte critică. Spre „bucuria” mea, dacă pot spune așa în acest caz, majoritatea muzicienilor din țara asta cere practică genul folk-rock sau pop s-a mobilizat. Este un mare concert la București, la berăria H, în scop caritabil, de a aduna fonduri pentru operația la care va fi supus. Noi „Pro Musica Project” nu ajungem. Avem contracte de onorat aici. Am ales calea aceasta de a transmite un mesaj și să trasmitem o piesă care să fie difuzată în cadrul concertului. Și pe acestă cale îi urez multă sănătate lui Adrian. Cei care privesc acum și află în peregrinările lor pe internet sau pe la televiziuni contul în care pot să depună bani pentru acest foarte bun artist al nostru îi rog din suflet să o facă. Doresc sănătate colegului nostru!” este mesajul de suflet, transmis de Ilie Stepan.

Numerele de cont unde puteți dona:
Cont Lei: RO56BTRLRONCRT0V10821201 – Banca Transilvania
Cont Euro: RO14BTRLEURCRT0V10821202 – Banca Transilvania (SWIFT: BTRLRO22)
Titular: Berinde Adrian

LĂSAȚI UN MESAJ