Ilegalitatea plăţilor către echipa de fotbal Politehnica Timişoara, menţinută de Curtea de Conturi în noul raport

165

Curtea de Conturi a publicat rezultatele raportului întocmit în urma controalelor efectuate anul trecut. Inspectorii menţin în listă prejudiciul mare adus bugetului Timişoarei şi al judeţului prin plata contribuţiei Primăriei Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş la fosta echipă de fotbal Politenhica Timişoara.

Potrivit noului raport, Primăria Timişoara este în continuare acuzată că a finanţat, fără drept, din bani publici, echipa de fotbal a oraşului, patronată pe atunci de Marian Iancu. Plăţi nelegale au fost făcute şi către alte structuri sportive.

„Angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor bugetare pentru finanțarea unor structuri sportive de drept privat, fără scop lucrativ, fără respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la acordarea sprijinului financiar cluburilor sportive de drept privat, prin finanțarea acestora din bugetul local cu sume sub formă de cotizații”, se arată înnoul raport.
Prejudiciul în acest caz este de 35,2 milioane de lei.

Nici Consiliul Judeţean Timiş nu scapă de acuzaţii. Şi în acest caz, inspectorii Curţii de Conturi îşi menţin poziţia anunţată anul trecut şi arată că plăţile către clubul sportiv au fost ilegale.

„Au fost achitate sume de la cap. 67.02.05.01. – Sport, Titlul II – Bunuri și servicii, art. bug. 20.30.30 ”Alte cheltuieli cu bunuri și serviciii în contul acestor asociații în perioada 2010-2014, în conditiile în care nu există încheiat între părti un contract care să prevadă în mod expres ca și clauza contractuală, destinația (obiectul) acestora, sumele fiind înregistrate în contul debitul contului 461 „Debitori” și concomitent în creditul acestui Cont, în corelație cu contul de cheltuieli „629 și contul de plăți „770” fără a exista o justificare din partea asociațiilor a acestor sume ce ar fi trebuit să se concretizeze în vreo prestație în interesul UATJ Timiș/Județul Timiș. Din documentele prezentate reiese că, asociațiile în cauză au solicitat pe bază de cerere sume de bani, achitate acestora cu ordine de plată, fără a exista documente justificative”, expun inspectorii în raport.

Peste 17 milioane de lei este prejudiciul adus bugetului judeţului.

Atât Primăria Timişoara cât şi Consiliul Judeţean Timiş au atacat în instanţă constatările Curţii de Conturi încă de anul trecut. Primăria a pierdut procesul, dar recuperarea banilor este dificilă. Ei trebuie recuperaţi de la Marian Iancu, a cărei societate este în insolvanţă, iar el după gratii. Primăria Timişoara este înscrisă la masa credală în vederea recuperării prejudiciului, dar procesul este unul birocratic.

LĂSAȚI UN MESAJ