15.1 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Îi privește și pe bănățeni! Contribuţia plătită de consumatori pentru energia verde va creşte

ANRE a anunţat că în perioada următoare va creşte contribuţia pe care o plătesc consumatorii finali pentru energia regenerabilă, prin sistemul de certificate verzi.

ANRE spune că acest lucru se va produce după ce va fi modificată Legea 220/2008 privind susţinerea energiei verzi

„Legea 220 nu mai este de mult actuală. (…) Avem acum în lucru şi probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220 vizavi de balonul de oxigen pe care îl aşteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităţilor. Oricum ai lua-o, se va produce o creştere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară. Guvernul, fiind tehnocrat, îşi asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar oricum este o chestiune nepopulară”, a declarat, joi, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

El a refuzat să precizeze cu cât va creşte factura la electricitate în urma acestor modificări, însă, potrivit unor surse din domeniu, contribuţia pentru energia regenerabilă (certificatele verzi) ar urma să fie majorată de la 42 de lei pe MWh, cât este în prezent, la 52 de MWh.

Calotă a mai spus că România trebuie să-şi definească în cel mai scurt timp ţintele de regenerabile pe care şi le va asuma în faţa Comisiei Europene pentru anul 2030.

„Dacă îţi asumi o ţintă, să spunem de 28%, pentru regenerabile, şi vei avea nevoie de o schemă de sprijin, dacă de pildă îţi asumi ideea de a dezvolta prosumerii (consumatorii de energie care sunt şi producători – n.r.), trebuie să-ţi asumi impactul în factură”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a susţinut că, din modelul matematic aplicat de Comisia Europeană statelor membre, a rezultat că România ar trebui să îşi fixeze o ţintă de 31% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030.

„Este o propunere pe care Comisia Europeană o va pune pe masa României. Cel mai probabil, de aici vor pleca negocierile cu Comisia Europeană”, a spus Popescu.

Pentru anul 2020, România şi-a propus să atingă 24% energie regenerabilă în consumul final brut. Potrivit datelor Eurostat, ţara noastră a atins această ţintă încă din anul 2014. În România există în acest moment aproape 5.000 de MW de energie regenerabilă.

Comisia Europeană a fixat o ţintă medie de 27% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030 la nivel comunitar.

Sursa: AGERPRES

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :