13 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Iconarul din Banat și tezaurul său impresionant!

Nicolae Muntean este meșter iconar și spune despre icoane că sunt ferestre spre absolut, ducând astfel mai departe o tradiție, dar și o identitate. Ca ”păstrător al patrimoniului și ai tradițiilor populare românești”, a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”.

De-a lungul timpului, doar 88 de persoane au primit acest titlu onorific din partea Ministerului Culturii. Nici pentru Nicolae Muntean nu înseamnă neapărat o recompensă financiară, ci mai degrabă una morală pentru întreaga sa activitatea de meștericolar.

“Pentru mine este o plată a muncii mele, pentru că întotdeauna ce am făcut m-am gândit să fac pentru națiunea noastră. Icoana în Ardeal a fost făcută și ca un semn de patriotism. Se foloseau cele trei culori. De multe ori era roșu, galben și albastru în icoană și conturul era făcut și brăzdat cu culorile steagului nostru, pentru că nu era voie să îl folosesc, să-l scoți afară. Și atunci duc mai departe o tradiție a semenilor și și o identitate”, spune Nicolae Muntean.

Culoarea, lemnul și sticla l-au fascinat dintotdeauna pe Nicolae Muntean. Primele încercări le-a făcut destul de târziu, după vârsta de 30 de ani.

“Asta a fost o pasiune a mea de când mă știu, ca să pictez,. Și într-un moment am avut să zic, parcă așa, o viziune, că ar trebui să fac icoana pe sticlă. Și am început și am făcut-o și văd că Dumnezeu mi-a ajutat ca să pot să o aduc la un nivel apropiat de ceea ce a făcut înaintașii noștri. Cred că Dumnezeu mi-a dat, așa cum am simțit-o, am făcut o icoană de bun simț”, mai spune Nicolae Muntean.

Icoanele cu care s-a afirmat și datorită cărora a dobândit titlul de tezaur uman viu le-a creat la Vinerea, în județul Alba. La anii de senectute însă, viața a oferit noi provocări și l-a adus în Banat, lângă Timișoara, împreună cu familia.

Icoana bănățeană este acum noua provocare pentru Nicolae Muntean. Asta poate și din cauza unei încercări la care viața l-a supus.

“Am avut un accident la mână și mâinile sunt importante pentru un meșter. Mergând la Catedrală, Înalt Preasfinția Sa Ioan Mitropolitul mi-a spus să pun ulei de la can, de la Sfântu lui Iosif de la Partoș și am promis atunci că o să fac o icoană în stil bănățean cu Iosif cel Nou de la Partoș. Și aia a fost prima icoană pe care am făcut-o și cred că o să fie o serie lungă. Am dus-o la Mitropolie și chiar am donat-o. A fost primită și chiar plăcută și în Înaltpreasfinția sa, s-a zis că se pune acolo în expoziție, s-o vadă toată lumea”, spune Nicolae Muntean.

Titlul onorific acordat de Ministerul Culturii începând cu anul 2010 este de fapt o inițiativă UNESCO prin care se dorește păstrarea și transmiterea spre generațiile viitoare a patrimoniului cultural imaterial românesc. Din păcate, până acum, Banatul nu a dat țării niciun tezaur man viu. Prin transfer însă a adoptat unul, pe Nicolae Muntean, iconarul.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro

Alte subiecte :

Citește și :