Iată ce pensii vor avea 7 milioane de români!

265

Un calcul care se află inclusiv în atenția autorităților arată că valoarea pensiei private pe care o vor încasa, în medie, cei 7 milioane de cotizanți la fondurile de pilon II, nu vor depăși 10% din valoarea medie a pensiei de stat, deși administratorii susțin că partea privată va aduce până la 25-30% în plus.

Pentru că legea nu permite acest lucru, fondurile private nu realizează calcule precise în ceea ce priveşte valoarea pensiei pe care o va încasa fiecare cotizant.

Cum nici autorităţile şi nici administratorii nu sunt foarte dornici să de explicaţii suplimentare nimeni nu a  făcut până acum presiuni pentru a schimba această situaţie. Este vorba, totuşi, de peste 7  milioane de cotizanţi şi de aproape 10 miliarde de euro strânşi. Totuşi, un scenariu, bazat pe calcule simple, circulă inclusiv în birourile  oficialilor din ministere şi dela Autoritatea de Supraveghere  Financiară.

Calculul se bazează pe suma medie pe care românii o aveau în conturile de pilon II la finalul anului trecut, adică 5.747 lei. Dacă exact aceeaşi sumă se va acumula la fiecarea 10 ani, după 30 de ani de cotizat salariatul va avea în cont circa 17.000 de lei. Calculul nu ia în consideraţie eventualele variaţii ale randamentului sau cotizaţiei, ci doar experienţa din primii 10 ani de pensii private.

De aici, dacă luăm în calcul durata medie de viaţă din România (adică 77 de ani), ar rezulta o sumă lunară medie de circa 118 lei.

Dacă mergem pe varianta în care cotizantul mai trăieşte 30 de ani după pensionare, perioadă care este luată în calcul în cazul pensiilor private facultative din România sau la cele private din alte ţări, ar rezulta o sumă lunară de sub 50 de lei.

De menţionat că în acest moment nu este cunoscută modalitatea în care se vor plăti pensiile private în România. O lege care să stabilească  modalitatea de plată nici nu va apărea, cel mai probabil, până peste aproximativ 10 ani, când vor intra în plată primele pensii private de pilon II.

Totuşi, experienţa altor ţări europene arată că există trei mari opţiuni pentru plata pensiei: toată suma la început, plata lunară pe o perioadă stabilită de comun acord cu cotizantul sau plata lunară stabilită în funcţie de durata medie de viaţă.

În prezent, în România este reglementată doar modalitatea în care pot fi plătite sumele acumulate în conturi de persoane care decedează înainte de  a intra în plată (spre deosebire de pensia de stat, pensia privată se moşteneşte) sau de persoane care au ajuns în imposibilitatea fizică  de a mai obţine venituri salariale. Aceste sume pot fi plătite integral sau în rate pe cinci ani.

sursa: www.capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ