Iată ce pantofi făcuți la Timișoara purtau Elena Ceaușescu și… Sophia Loren! Și cât mai costă! FOTO

28735

Guban a fost și rămâne un brand al Timișoarei.
A fost fondată în 1937 de către Guban Blaziu și funcționa ca un atelier de produse chimice, lângă Gara Mică.
În 1952, a trecut în proprietatea statului, iar Guban Blaziu a devenit director pe viață.
În 1954, a început producția de mase plastice, iar din 1959 cea de încălțăminte în sistem mesteșugăresc.
În același an, Guban avea 475 de angajaţi, dintre care 394 muncitori.
Ulterior, s-a construit noua fabrică de pe Bulevardul Eroilor, iar în 1970 se trece la producția pe scară industrială a încălțămintei.
Guban a fost privatizată în 1995 ca societate pe acțiuni, acționari fiind angajații, iar în 2007 terenul și clădirile au fost vândute pentru 40,8 milioane euro.

gubanÎn anul 1959 a fost lansat primul pantof marca „Guban” pe piaţă.
Lucraţi manual, de o calitate impecabilă, pantofii marca „Guban” au reprezentat ani la rând încalţămintea elitei româneşti.
Se vorbește că însăși celebra Sophia Loren a fost una dintre vedetele care au apelat la produsele made în Timișoara.
Prima tovarășă a României Socialiste, Elena Ceaușescu, chiar a avut o întreagă colecție marca Guban, o parte dintre pantofi și genți fiind scoase la vânzare de Casa de Licitații Artmark.

Setul format din pereche de pantofi, poşetă şi curea din piele de culoare bej, în cutie originală, ce a aparţinut Elenei Ceauşescu, produs la fabrica Guban din Timişoara, cu preţul de pornire de 500 euro, nu s-a vândut nici în prezent.

Ceea ce nu se poate spune de setul format din pereche de pantofi şi poşetă din piele de culoare albă, tot în cutie originală, care s-a adjudecat cu 400 euro, tot la licitația intitulată sugestiv „Epoca de Aur”.
Postlicitație, pentru 500 euro, s-a vândut și setul format din pereche de pantofi și geantă ce i-a aparținut Elenei Ceaușescu, însoțit de certificat RAPPS.

2 COMENTARII

  1. Un nemernic comunist, tovarasul dictator. I-a nationalizat atelierul si l-a facut director pe viata. Tovarasa se incalta cu produse romanesti ? Pai cum asa ? Nu facea shoping la Milano ca toate fitele din democratie ? E de mirare ca Sofia Loren avea comenzi la Guban ? Sa nu mai fie. Si Brigitte Bardot cind nu era militanta ptr protejarea animalelor prin 69 – 73 isi comanda haine de blana gris de miel avorton (ondulele pieilor nu se degradeaza) Astrahan la Statiunea de cercetare POPAUTI Botosani – fie-i vesnica pomenirea (statiunii zic) Las` ca-i excelent de 26 de ani de cind suntem vidanja mapamondului.Pantofaraie bulucu`, care mai de care mai… naspa
    Aveam pe vremea Dictatorului de la radiere, hirtie de scris Letea, adidasi Gaiesti si pina la apa grea si Centrala Nucleara si Canal Dunare- Mare si Transfagarasan si sosele si statiuni balneare si teatre functionale si Academie adevarata si Cintarea Romaniei (Vocea) si Cerbul de Au, etc,etc. Acu, acu nici nu ne primesc la Eurovision. BRAVOS NATIE !

LĂSAȚI UN MESAJ