Iarna vine cu schimbări… şi în alimentaţie. Un nutriţionist timişorean vine cu sfaturi atât pentru adulţi, cât şi pentru copii

558

Au copiii nevoie de un regim alimentar special? Prin ce deosebim nutriţia din perioada rece faţă de cea din perioada călduroasă? Cum ne revenim, din punctul de vedere al digestiei, după sărbătorile de iarnă? Nutriţionistul-dietetician Anisia Vorinca povesteşte despre cât de important este să ne raportăm la cerinţele organismului nostru şi cum să-l “alimentăm” corespunzător. În cazul copiilor, este necesar ca exemplul pe care îl observă în familie să fie unul pozitiv, sănătos; în cazul post-sărbătorilor, echilibrul digestiv constă în multe vitamine, minerale, enzime şi antioxidanţi.

Anisia Vorinca:  “Iarna, nevoile organismului se modifică, trebuie făcute câteva schimbări și în alimentație, mai ales când afară este ger. Alimentația în acest sezon trebuie să corespundă cererilor specifice ale organismului, între care și adaptarea la frig, solicitarea crescută a sistemului imunitar și modificările hormonale care survin in urma scurtarii zilei. Acum, avem mai multă nevoie de alimente calde (supe, ceaiuri), pentru a ne încălzi.

Iată ce trebuie să conţină meniul nostru când e ger:

Fructe: Cătină, lămâi, grapefruitul, clementine, kiwi, rodii, ananas, mere şi portocalele sunt bogate în vitamina C şi constituie surse importante de antioxidanţi, care întăresc sistemul imunitar şi combat oboseala. Acestea stimulează creşterea colesterolului bun, scăderea celui rău şi a trigliceridelor, care au tendinţa să crească iarna.

– Fructele uscate: fortifică sistemul imunitar, furnizează corpului energie, combat anemia, carenţa de vitamine şi sunt un laxativ natural.

Legume cu frunze verzi: broccoli, varză, spanac, salata verde, frunze de pătrunjel, ţelina apio, vor menţine sănătatea pe timpul iernii, atunci când nu sunt prea multe opţiuni de diversificare alimentară. Acestea sunt bogate in clorofila dătătoare de viaţă, vitaminele A, C şi K şi sunt surse extraordinare de acid folic.

Dovleacul si rădăcinoasele: morcovi, pătrunjel, ţelina, sfecla roşie, păstârnac: acestea oferă organismului vitaminele A, C, B6, K, acid folic şi potasiu.

– Peștele: Acizii grași Omega 3 din pește sunt o „mână de ajutor” pentru imunitate, apărând organismul de răceli.

Alte grăsimi sănătoase precum: nucile, seminţele, avocado şi uleiurile ar trebui să se găsească zilnic în alimentaţia noastră.

– Pentru cei care consumă produse de origine animală, asiguraţi-vă proteine de calitate (brânză și lactate, carne, pește, ouă ecologice), iar pentru vegani –  leguminoase (linte, fasole, naut, mazăre).

Dacă aţi răcit, pe lângă vizita la medic, apelaţi şi la remedii reprezentate de alimente terapeutice: ridiche neagră cu miere, cătină cu miere, polen de albine, lăptişor de matcă, propolis, echinaceea, soc, afine, spirulină, chlorella. Discutaţi cu medicul dvs. despre o eventuală analiză de sânge a vitaminei D şi suplimentarea ei după caz. Deficitul vitaminei D care este periculos pentru organism şi se întâlneşte cu precădere în acest sezon”.

Dacă vorbim despre copii, nutriţionistul recomandă: “Desigur că necesităţile copiilor sunt în funcţie de perioada de creştere, însă în principiu, ei urmează modelul de alimentaţie al părinţilor, care trebuie să aibă mare grijă ce obiceiuri alimentare cultivă. Va fi foarte greu, chiar imposibil, ca părinţii să mănânce nesănătos şi să impună celor mici altceva. Copiii fac ceea ce văd şi nu ceea ce li se spune să facă. Părinţii ar trebui să fie mai fermi cu copiii lor atunci când vine vorba de alimentaţie. E necesar să conştientizeze că acum, în copilărie, se pun nişte baze solide ale dezvoltării organismului, care vor avea urmări bune sau nefavorabile pentru viaţa lor de adult. Să îi ferească până la cea mai înaintată vârstă posibilă de dulciuri, sucuri din comerţ, produse de patiserie, chipsuri, prăjeli etc. Le vor face un imens bine, iar copiii le vor fi recunoscători când îşi vor da seama, mai târziu, de grija oferită de părinţii lor”.

Există cauzele, vin efectele, dar găsim şi rezolvarea lor: “După terminarea sărbătorilor, sistemul nostru digestiv are nevoie de o perioadă de repaus, mai ales de la produse de origine animală, alcool, dar şi de la dulciuri. Recomandările mele pentru perioada de reechilibrare după sărbători sunt: legume crude zilnic – cele care se găsesc acum în sezon (rădăcinoase, frunze verzi, ceapă, usturoi, germeni şi vlăstari care se pot creşte foarte uşor acasă; varza). O cantitate de 1 kg pe zi ar fi ideală. Aduce foarte multă viaţă în organismul nostru, vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi, atât de benefici sănătăţii noastre. Legumele se pot consuma ca atare, sub formă de salate, smoothies şi sucuri. Sucurile de legume şi fructe sunt sănătoase, cu condiţia ca şi cantitatea de fructe să nu o depaşească pe cea de legume,  băute într-o cantitate rezonabilă. Pe lângă aceste legume, sunt de dorit şi alimente consistente. Acestea sunt leguminoasele, cerealele integrale, nucile şi seminţele. Dintre produsele de origine animală – pentru cei care consumă – recomand a se folosi cu moderaţie, carne de pasăre şi peşte de 3-4 ori pe săptămână, lactate de capră şi de vacă uşoare, tot aşa, de 4-5 ori pe săptămână maximimum. Ceaiurile din plante medicinale sunt, de asemenea, binevenite în această perioadă: muşeţel, gălbenele, sunătoare, mentă, armurariu, păpădie, mătase de porumb etc. Toate acestea ajută sistemul digestiv, ficatul şi rinichii pentru a lucra mai bine.

Iar pe lângă ceaiuri, apa trebuie să fie nelipsită. Un minimum de 1,5 l pe zi este necesar pentru ca organismul să-şi poată îndeplini funcţiile fiziologice”, a precizat medicul.

Anisia Vorinca este nutriționist-dietetician licențiat, în vârstă de 30 de ani. Aceasta locuieşte în Timişoara. A absolvit Facultatea de Nutriție și Dietetică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.