Huţulele şi fotografia etnografică, la Muzeul Satului Bănăţean FOTO-VIDEO

536

Muzeul Satului Bănăţan va fi gazda a două expoziţii itinerante, una de fotografie şi cealaltă de costume populare. Prima este întitulată, sugestiv, „Fotografia – Document etnografic”, și este, de fapt, un concurs naţional de fotografie alb-negru şi color, aflat la cea de-a XV-a ediţie, tema acestui an fiind „Cimitirul Satului”, dar au fost primite şi fotografii generale cu satul românesc.

De 15 ani, concursul a avut câte o temă bine stabilită de către un juriu de profesionişti, acordându-se premii în bani şi diplome, totul pentru a impulsiona fotografii să meargă pe teren şi să surprindă ceea ce a mai rămas din satul românesc. Fotografiile sunt diverse, din diferite locuri ale ţării.

Anual, un invitat internaţional ia parte la eveniment, pentru a putea exista un dialog între fotografii români şi cei străini. Până acum printre fotografii străini s-au numărat chinezi, columbieni, ruşi, vietnamezi, iar anul acesta, ca invitat, este un grec: Manolis Metzakis. Expoziţia va fi deschisă pentru cei interesaţi până în 26 mai 2019.

Cea de-a doua expoziţie face parte din proiectul „Colecţii şi colecţionari din România”, aflată la cea de-a V-a ediţie, unde iubitorii de frumos pot admira costume populare, huţule din Bucovina, ce fac parte din colecţia doamnei Elena Torac. Costumele prezentate la Muzeul Satului aparţin unei etnii despre care nu se ştie prea multe, cea a huţuliilor: un grup etnic răspindit în Bucovina, Maramureş, Transcarpatia şi Pocuţia. Cei care au mai rămas la noi şi care mai păstrează tradiţiile nu sunt decât o enigmă etnologică a satului moldovenesc.

Ei sunt de fapt o comunitate izolată de foşti oameni liberi ai pădurii ce îşi caută continuu identitatea. Cu securea, puşca şi baltagul, aproape complet izolaţi, huţulii şi-au câştigat pe merit faima de oameni ai pădurii, sălbatici, mândri şi orgolioşi din fire, un fel de amerindieni europeni, creatori ai unei rase de cai cu calităţi remarcabile. Expoziţia va fi deschisă până în 7 iunie.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.