Horia Colibăşanu începe a 17-a sa expediţie în Himalaya

82

Alpinistul Horia Colibăşanu începe a 17-a sa expediţie în Himalaya, obiectivul fiind deschiderea unei noi rute pe vârful Dhaulagiri (8.167 m).

„Horia Colibăşanu a anunţat că începe călătoria spre Nepal, Himalaya, unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019: deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri 8.167 m. Alpinistul este primul sportiv de performanţă din România care s-a vaccinat împotriva COVID-19, acest lucru fiind posibil şi datorită ocupaţiei sale principale, aceea de stomatolog. Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu – are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane – sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hamor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor”, se arată în comunicatul citat.

Colibăşanu a declarat că speră la o fereastră de vreme bună pentru ca expediţia să reuşească.

„Faţă de prima expediţie pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că ştim jumătate din traseu. Ştim la ce să ne aşteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună”, a spus Horia Colibăşanu, la plecarea spre Himalaya.

Expediţia din 2021 este planificată în perioada martie – iunie. La sosirea în Kathmandu, Horia va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu – tabăra de bază Everest. La începutul lunii aprilie îşi va organiza echipamentul de expediţie în Kathmandu şi va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri 4.200 m.

Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 şi 3, ultima fiind situată la 6.600 m. În perioada 28 aprilie – 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcţie de condiţiile meteorologice. La începutul lunii iunie este planificată întoarcerea în ţară.

Expediţia pe vârful Dhaulagiri este cea de-a 22-a internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 17-a în Himalaya.

LĂSAȚI UN MESAJ