Helicoptere cu tricolor pe cerul Timișoarei de Ziua Națională | Foto-video

106

Îndemnați de ziua însorită dar cam răcoroasă de afară, o mulțime de timișoreni au ținut să ia parte la evenimentele festive prilejuite de ziua națională. Cum e și firesc interesul cel mai mare l-a acaparat partea militară. Cu cât erau mai mici participanții cu atât mai mult le-a plăcut fanfara, mașinile, echipamentele și armele. Transportoarele și helicopterele au fost cireașa de pe tort pentru prichindei.

Totul a început cu un omagiu floral, ca în alți ani. Dar de data aceasta coroanele și jerbele depuse de autorități nu au mai fost la binecunoscutul monument din Parcul Central (parcul Scudier) ci la Cimitirul Eroilor din calea Lipovei.

La Catedrala Mitropolitană Ortodoxă a avut loc oficierea slujbei de Te Deum cu participare a sute de credincioși dar și o parte din autoritățile locale. Soborul de preoți a fost condus de Înalt Prea Sfinția Sa, Ioan, Mitropolitul Banatului.

Imediat după slujbă au continuat seria manifestărilor pe platoul din fața Catedralei.
Au sosit în corpore și un greup compact de autorități și politicieni ce pentru câteva ore se pare că au uitat de adversitățile dintre ei.

Militarii au prezentat onorul și cum e firesc a fost salutat Drapelul de Luptă adus de garda de onoare. După scurte alocuțiuni a încept partea cea mai interesantă, parada militarilor. Rând pe rând au trecut în pas de defilare ostașii ministerului apărării, apoi pompierii, jandarmii, polițiștii. Au participat în jur de 500 de angajaţi din MAI şi MApN care şi-au prezentat echipamentele şi tehnica din dotare, precum mașinile și autospecialele pe care le folosesc la intervenții sau operațiuni. Câinii polițiști care ajută la soluționarea diverselor situații complexe au stârnit de asemenea interesul sporit al celor mai mici.

. Poate unul din cele mai interesante momente a fost defilarea unui detașament ce purta uniforme de epocă fidel reproduse după cele din 1918. Detrașamentul era format din voluntarii din Asociaţia de Reconstituiri Istorice, care asigură, în fiecare duminică, schimbul de gardă în Cetatea Timişoarei, îmbrăcaţi în uniforme din secolul al XVIII-lea. La parada de acum au purtat uniforme similar celor purtate de soldaţii români, în Primul Război Mondial, şi au fost conduşi de însuși colonelul Virgil Economu, jucat cu aplomb de un voluntar de ocazie.

Prin faţa publicului au trecut şi 50 de vehicule militare: transportoare blindate, ambulanţe, maşini de pompieri ale SRI şi ale IPJ. Anul acesta surpriza evenimentului a fost escadrila de Elicoptere Giarmata, care a survolat cerul Timişoarei cu drapelul tricolor fâlfâind maiestuos.
Evenimentele militare și civile vor continua în cursul după amiezei și a serii culminând cu „retragerea cu torțe” ce nu lipsește în nici un an.

LĂSAȚI UN MESAJ