Harta cutremurelor, la fel de precisă ca şi buletinul meteo. Noi pe cine să credem?

2675

Despre cutremure se discută de mulţi ani, se fac tot felul de previziuni, scenarii catastrofice, internetul e plin de tot felul de „studii” privind riscul de producere a unui cutremur.

În special după seismul din Italia, numărul scenariilor de acest fel a crescut foarte mult. În ceea ce priveşte Banatul, potrivit informaţiilor venite de la Institutul Naţional de Fizica Pământului, un seism cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter ar fi devastator, o serie de clădiri din centrul istoric al Timişoarei ar intra în colaps general sau parţial, într-un cuvânt, ar fi haos.

Pe de altă parte, un alt studiu, atribuit tot Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, plasează judeţul Timiş, alături de Caraş Severin, Satu Mare şi Constanţa, în topul celor mai sigure zone din ţară din punct de vedere seismic.

Iar pentru ca timişenii să fie complet „lămuriţi”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „BANAT” al județului Timiș a organizat, la sfârşitul lunii august, un exercițiu tactic cu forțe și mijloace în teren, în localitatea Deta, pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui cutremur puternic cu epicentrul în localitatea Banloc.

Iar dacă noi, bănăţenii, nu ştim cât de sigură este zona, cel puţin dintr-un anumit punct de vedere putem fi liniştiţi. Aleşii noştri sunt la adăpost. Palatul Parlamentului poate rezista şi la un cutremur de 9 grade…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.