15.1 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Harta antreprenoriatului în România cu cele mai populare domenii și cei mai mari angajatori

O agenție de marketing din Timișoara ne propune un mod simplu de a vedea situația antreprenoriatului în România. Aceasta a creat o hartă interactivă care permite vizualizarea, printr-un simplu click, celor mai interesante cifre despre afacerile din județul tău.

Agenția SMARTERS este cea care acum câteva luni a stat în spatele poveștii logourilor cartierelor din Timișoara, inițiativă ce și-a propus crearea unui simbol reprezentativ pentru cartierele orașului și care a fost foarte bine primită de către internauți.

„Ideea acestei hărți a pornit în primul rând de la o problemă internă a noastră. De multe ori voiam să căutăm date despre anumite industrii sau județe, dar acestea erau foarte împrăștiate pe internet sau greu de găsit. Și ne-am gândit că dacă noi avem această problemă, cu siguranță și alți români o au de asemenea. Așa a luat naștere harta”, spune Toma Grozăvescu, fondatorul SMARTERS și inițiatorul proiectului.

Printr-o simplă privire harta oferă o imagine foarte interesantă asupra distribuției afacerilor în România.

Harta face în primul rând o diferențiere a județelor în funcție de numărul de firme. Așa cum e de așteptat, în București există cel mai mare număr de firme înregistrate, 115.843, aproape de 5 ori mai multe decât județul Timiș, următorul din clasament.
Rezultă astfel că, după București, sunt 7 județe care depășesc pragul de 15.000 de companii înregistrate. Timiș, Bihor, Cluj, Ilfov, Constanța, Brașov și Prahova continuă clasamentul, fiecare dintre ele depășind cifra de 15.000 firme înregistrate în anul 2015.
De cealaltă parte a clasamentului, 14 județe nu reușesc să depășească pragul de 7000 de firme.

La o primă privire, cel mai mare număr de firme este în județele din centrul și vestul țării iar partea de sud, cu excepția București-Ilfov stă mai slab la acest capitol. Desigur, imaginea este mult mai pestriță și se observă că lângă județe cu un număr mic de firme tot timpul este și unul mai mare.

Tot folosind harta, se observă că în fiecare județ cel mai activ domeniu de activitate conform codului CAEN al firmelor este „Comerț cu ridicata și cu amănuntul. Repararea autovehiculelor și motocicletelor”, dar locurile 2 și 3 variază de la județ la județ.
Industria prelucrătoare, transportul și depozitarea și construcțiile completează locurile doi și trei pentru multe județe.

O imagine mai clară asupra specificului fiecărui județ este dată și de cele mai mari companii din respectivul județ, de multe ori pe lângă acești giganți formându-se o serie de companii suport, care oferă servicii și produse conexe pentru activitatea celor mai mari companii.

Tot folosind harta se mai vede că Poșta Română este cel mai mare angajator din România cu aproximativ 25.000 angajați urmată de CFR cu 22.000 de angajați, ambele având sediul în București.

„Dacă este bine primită și oamenii o găsesc utilă avem de gând să creăm și o versiune optimizată pentru mobil și pe viitor să o actualizăm cu și mai multe informații”, spune Toma Grozăvescu.
Harta poate fi vizualizată AICI

Pentru alte informații, nu ezitați să contactați hello@smarters.ro sau să sunați la numărul de telefon 0769 463 479.

Alte subiecte :

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada 13 – 23 octombrie 2024 o nouă misiune economică în Republica...

Grupul Maxagro va inaugura o nouă stație de asfalt

Grupul Maxagro va inaugura vineri, 12 aprilie, o nouă stație de asfalt, la Sânandrei, județul Timiș. Aceasta e cea de-a treia stație a companiei, celelalte...

Citește și :