„Halal separație a puterilor în stat, halal stat de drept!”. Liber la finanţarea activităţilor culturale, nu şi a celor sportive-VIDEO

142

Administraţia locală din Timişoara poate relua finanţarea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. Aceasta este noua poziţie a Curţii de Conturi care, anul trecut, declara această finanţare ilegală şi a oprit-o.

Potrivit edilului şef, Nicolae Robu, se poate relua finanţarea publică către asociaţia care luptă ca Timişoara să devină, în 2021, Capitală Culturală Europeană.

“Cu privire la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană:
”[…] nu au fost acordate finanțări nerambursabile în înțelesul Legii nr. 350 / 2005 și ale OG nr. 51 / 1998, ci cotizații în condițiile OG 26 / 2000, astfel că în speța de față temeiul legal aplicat este guvernat de prevederile OG 26 / 2000 cu privire la asociații și fundații și Legii nr. 215 / 2001 a administrației publice locale și nu de prevederile Legii nr. 350 / 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și OG 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale”, se arată în răspunsul Curţii de Conturi către Primăria Timişoara.

Nicolae Robu a reacţionat în spaţiul on-line imedit ce a primit documentul de la Curtea de Conturi.

“Cât de drept a fost ca prima rundă a competiției pentru titlul de capitală culturală europeană să fie dusă de Timișoara fără bani de la Primărie, iar de toate celelalte 13 orașe contra-competitoare, cu atâția bani câți a vrut fiecare să dea?! Dusă cu succes, reamintesc!”, se întreabă Robu pe Facebook.

În cee ace priveşte finanţarea structurilor sportive din oraş, Curtea de Conturi îşi menţine poziţia: este ilegală!

“Asocierile considerate ilegale de Curtea de Conturi – organ al puterii executive! – au, dintru începuturile existenței lor, girul de legalitate al acestor instituții, dar, în România, iată că este posibil ca ceea ce o instituție a puterii judecătorești consideră legal să fie considerat ilegal de către o instituție a puterii executive! Halal separație a puterilor în stat, halal stat de drept! Primăria Timișoara se întreabă: de ce o mulțime – probabil de ordinul sutelor! – de asociații sportive funcționează fără probleme în România de astăzi și doar cele ale Timișoarei sunt considerate de Curtea de Conturi ilegale? Unde este egalitatea de tratament și de șanse în România de astăzi?! Cum pot face față competițiilor cu adversari organizați identic echipele sportive ale Timișoarei, câtă vreme adversarii pot fi finanțați de administrațiile publice locale, iar echipele Timișoarei nu?!”, a mai comentat pe Facebook edilul şef.

Toate constatările Curţii de Conturi au fost atacate şi în instanţă de reprezentanţii Primăriei Timişoara. Până la soluţionarea dosarului nu pot fi făcute niciun fel de finanţări către nicio asociţie, decât în baza unor proiecte bine întocmite.

foto: www.eyeinthesky.ro

LĂSAȚI UN MESAJ