Guantanamo devine istorie! Planul lui Barack Obama pentru închiderea centrului de detenţie VIDEO

127

Închidem unui capitol din istoria noastră! Asta a afirmat preşedintele SUA Barack Obama, marţi, în Congres, cu ocazia prezentării planului pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo.

“Este vorba despre închiderea unui capitol din istoria noastră. Reflectă lecţiile pe care le-am învăţat după 11 septembrie, lecţii care trebuie să ghideze poporul nostru înainte”, a declarat preşedintele american. Potrivit lui Barack Obama, închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo ar aduce economii de 180 de milioane de dolari anual. În plus, a spus el, Guantanamo subminează poziţia Statelor Unite în faţa celorlalte ţări şi contravine valorilor americane.

Liderul de la Casa Albă a prezentat un plan în patru puncte pentru a închide complet centrul. În prima etapă, el a cerut transferul în alte ţări a 35 de deţinuţi. În final, autorităţile vor încerca să găsească un loc sigur unde să poată fi închişi deţinuţii.

În locul centrului de detenţie de la Guantanamo sunt analizate 13 posibile locaţii, între care închisori din Colorado, Carolina de Sud şi Kansas şi de şase baze militare.

Şi republicanii, în special fostul preşedinte american George Bush şi senatorul John McCain, şi-au exprimat în repetate rânduri susţinerea pentru desfiinţarea centrului de detenţie din Cuba. Barack Obama susţine că nu vrea să transfere problema pe umerii viitorului preşedinte.

Baza militară americană de la Guantanamo Bay, din Cuba, găzduieşte cei mai periculoşi terorişti, mulţi dintre ei din rândul talibanilor si Al-Qaida. Numele centrului de detenţie de la Guantanamo a fost legat, deseori, de tehnici controversate de interogare, aplicarea de torturi ori de încălcări grosolane ale drepturilor omului.

LĂSAȚI UN MESAJ