Grijă mare de unde cumpăraţi porcul de Crăciun. Cum puteţi evita să vă îmbolnăviţi de trichineloză

511

Atenţie la trichineloză – acesta este avertismentul pe care inspectorii sanitar veterinari îl fac locuitorilor din judeţul Timiş, cărora le recomandă să aibă mare grijă de unde cumpără porcul de Crăciun.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în sistem gospodăresc, iar o parte dintre consumatori cumpără şi consumă carne de porc comercializată clandestin. Vorbim de o carne care nu este testată prin examen trichineloscopic, ce poate pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care o consumă.

Tocmai de aceea, examinarea în vederea depistării trichinelozei a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi este obligatorie. Prin urmare, pentru evitarea posibilelor toxinfecţii alimentare şi a unor infestări cu trichineloză, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor le recomandă românilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta de la persoane neautorizate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate.

Examinarea în vederea depistării trichinelozei se realizează de către medicii de familie din cabinetele sanitare veterinare din oraşele şi comunele din judeţul Timiş. De asemenea, astfel de testări pot fi efectuate şi în alte şase locaţii din apropierea pieţelor. Şi anume, la Timişoara au fost deschise puncte de examinare trichineloscopică în Piaţa Iosefin (două puncte), Piaţa Doina, Piaţa Lipovei, Piaţa 700, iar în Lugoj pe strada Nera, nr. 4.

Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri, între orele 08.30 – 16.30, sâmbătă, între orele 09.00 – 15.00 şi duminică, între orele 09.00 – 13.00. Tariful este de 9 lei, plus TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ