„Go circular” – un nou mod de a produce bunuri ce respectă mai mult natura foto – video

252

De foarte mulți ani, economia performantă de la nivel mondial s-a ghidat după un așa numit principiu al economiei liniare. Până acum erau industrializate produse ce trebuia să răspundă la anumite cerințe simple. Să fie calitative, dar nu foarte tare, pentru a putea fi înlocuite destul de repede. Astfel, companiile câștigau sume enorme prin înlocuirea produselor cu altele noi fără a se pune probleme de mediu și de refolosire rațională a materiilor din produs.

Prin crizele repetate de materii prime și de energie s-au cam schimbat modurile de gândire. Din proiectarea produsului se pun probleme de refolosire a componentelor în alte produse similare sau nu. Este un pas în plus și superior la conceptul aplicat cu decenii în urmă de reciclare. Acum nu se distrug materiale pentru a fi din nou transformate în materii prime, ci se ia în calcul refolosirea acestor materiale prin încorporarea în produse la fel de performante.

Nu se mai pune atât de mare accent pe eficiență economică imediată, ci pe produse mai calitative ce vor rezista mult mai mult pe piață. Acestea nu mai trebuie să fie depășite atât de repede, iar odată ieșite din ciclul de folosire să poată fi folosite în alte scopuri. Acestea sunt în linii simpliste concepetele unei economii de tip circular.

Economia circulară este noua strategie de afaceri care permite un consum mai rațional al materiilor prime, regândirea pe baze ecologice a produselor și serviciilor, crearea unor noi modele de afaceri sustenabile și, nu în ultimul rând, prevenirea și minimizarea pierderilor și a deșeurilor.

Economia circulară atrage un interes semnificativ în intreaga lume, acest lucru fiind demonstrat de direcțiile strategice ale guvernelor, angajamente ale mediului de afaceri internațional și parteneriatele devotate dezvoltării sale. Comisia Europeană a adoptat în 2018 un nou pachet de măsuri privind economia circulară pentru a ajuta întreprinderile și consumatorii europeni să realizeze tranziția către o economie mai puternică, circulară, în care resursele sunt utilizate mai sustenabil.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în colaborare cu Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile DENKSTATT ROMANIA (CNPCD) a organizat, miercuri 26 aprilie, în sala C.E.D.O. a sediului CCIAT din P-ța Victorie worskhop cu tema „Go Circular”.

Acțiunile propuse vor contribui la „închiderea cercului” în ciclurile de viață ale produselor, la valorificarea și utilizarea la maximum a materiilor prime, produselor și deșeurilor, cu beneficii clare pentru afaceri și pentru mediu.

Cristina Bădulescu din partea CCIAT și Aida Szilagyi de la Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile au explicat participanților deosebirile celor două moduri de a produce bunuri.

Participanții la workshop au avut, ulterior, posibilitatea de a-și autoevalua potențialul pentru economie circulară, bazat pe instrumentele „Circle Assessment” (https://lnkd.in/gmyHnCH) și cu suportul tehnic al experților CNPCD.

Inițiativa este sprijinită de către Comisia Europeană ca parte a Proiectului „Stimularea economiei circulare în rândul IMM-urilor din Europa”.

Nicio companie nu trebuie să rămână în urmă și ar trebui să se inspire din noile metode inovative promovate de consultanți de top și sprijinite de către Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.