Ginecologii reșițeni folosesc aparatură ”live”

489

Bolile și afecţiunile ginecologice ale femeilor din Caraș-Severin nu ies dintr-un tipar naţional, obişnuit, consideră dr. med. Florin Borţun, fost director al Spitalului Judeţean din Reşiţa, unul dintre cei mai cunoscuţi medici specialişti în domeniu. Cu toate astea, astfel de boli sunt totuşi prezente, multe dintre ele apărând şi pe fondul anemicului bagaj de cunoştinţe de prevenţie pe care îl deţine o bună parte dintre femei. Ştiinţa, însă, medicina, evoluează, ajutând medicul să diagnosticheze corect şi să trateze cu mult mai eficient decât chiar cu câţiva ani în urmă.

Dr. Florin Borţun, de exemplu, utilizează, printre altele, un aparat performant de diagnostic şi tratament, unic în judeţ. Este vorba de un histeroscop, un aparat endoscopic, ce dispune de un performant sistem optic, care proiecteazã imagini reale pe un monitor color. Histeroscopul se introduce în cavitatea uterină şi afişează, practic, „live“, tot interiorul respectivului organ.

medic

„Medicul poate vedea starea mucoasei uterine cu acest aparat, ne spune dr. Borţun, sau poate identifica diverse tumori benigne, polipi endometriali, fibroame submucoase, cauza unor anumite sângerări. Mai mult, cu ajutorul histeroscopului ai posibilitatea să extirpi un polip uterin, poţi preleva o biopsie sau ai posibilitatea să vezi dacă o anumită formaţiune patologică e, de pildă, adenocarcinom. Poţi, de asemenea, să extirpi mici fibroame submucoase. Acestea sunt foarte supărătoare, provocând sângerări abundente şi de durată. Foarte important, însă, femeia nu mai trebuie să-şi extirpe uterul pentru astfel de afecţiuni, asupra lor putându-se interveni cu histeroscopul. De exemplu, un nodul fibromatos, care de regulă duce la operaţie, e uşor de extirpat histeroscopic, şi astfel femeia nu mai ajunge să facă acea operaţie, cu tot cortegiul de complicaţii pe care le incumbă o astfel de procedură.“

Dr. Florin Borţun susţine că ai, ca medic, toată panorama canalului cervical şi a activităţii uterine cu un astfel de endoscop performant, care e cu totul altceva decât un ecograf, pentru că poţi vedea în mod natural totul şi, mai mult, ai posibilitatea să faci, dacă ai nevoie, o biopsie ţintită.

LĂSAȚI UN MESAJ