Ghinion pentru cei cu credite în franci elveţieni

505

Curtea Constituțională a României a decis marți că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat în 18 octombrie, cu unanimitate de voturi, proiectul legislativ privind conversia creditelor în franci elvețieni, proiect inițiat de deputatul PSD Ana Birchall în februarie 2014. În dezbaterile din plen și din comisii au fost eliminate amendamentele care prevedeau pragul de 250.000 de CHF împrumutați pentru cel care solicită conversia, omiterea celor care au făcut deja conversia la propunerea băncii sau realizarea conversiei prin hotărâre judecătorească.

În acest fel multe dintre restricțiile care excludeau o parte importantă dintre cei care au contractat un credit în CHF au fost eliminate: „Mă bucur că lupta pe care am început-o acum doi ani în Parlament, prin proiectul de lege inițiat de mine și semnat de majoritatea grupului parlamentar PSD pentru sprijinirea celor care și-au văzut amanetat viitorul, s-a încheiat astăzi cu un succes: adoptarea Legii conversiei creditelor în franci elvețieni la curs istoric, așa cum au solicitat debitorii. Salut de asemenea decizia Legislativului de a respinge amendamentele cu privire la pragul de îndatorare, la limita creditului contractat sau la modul în care este efectuată conversia, pentru că nu poți sancționa pe cei care au făcut eforturi și sacrificii pentru a-și putea plăti ratele sau pe cei care au luat un credit cu bună-credință pentru a-și cumpăra o locuință”, declara atunci deputatul PSD Ana Birchall, inițiatorul legii.

Guvernul Cioloș a sesizat atunci CCR iar astăzi, Curtea a decis că proiectul este neconstituțional.

LĂSAȚI UN MESAJ