Gheorghe Zamfir este de ieri cetățean al Jebelului, alături de regretatul său prieten Efta Botoca FOTO-VIDEO

504

A început sezonul rugilor din Banat, prilej de a readuce în mintea celor mai în vârstă cum se sărbătorea cândva iar pentru cei mai tineri de a exersa muzica și jocul specific locurilor pentru a continua frumoasele tradiții. Din totdeauna hramul bisericii dintr-o localitate a fost moment de bucurie și de a primi goștii de prin alte părți ori pe cei ai satului risipiți în toate zările.
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ilie, ce aducător de tunete, la Jebel edilii locali au considerat că pot face o manifestare mai amplă care să dureze câteva zile transformându-se în zilele localității.
La inițiativa consiliului comunal, al primarului comunei Jebel, Dan Vatriș dar și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș sărbătoarea rerligioasă a căpătat și o componentă laică de mare încărcătiură sufletească prin decernarea titlul de cetățean de onoare inegalabilului maestru al naiului, Gheorghe Zamfir, violonistului Marius Leau, fiu al satului, și titlu post-mortem altui violonist plecat în lume tot de aici, Efta Botoca.


În prima zi evenimentele au fost deschise de Ansamblul Școlii Gimnaziale „Martin Suboni” din sat. La loc de cinste urmărind spectacolul au fost invitați speciali maestrul Gheorghe Zamfir și Marius Leau, președintele CJT Alin Nica dar și neîntrecuta interpretă Aurelia Roșu Popa.
Mai apoi au urcat „pră bină” artiștii de muzică populară Mihaela Petrovici și Ciprian Pop.

„Încercăm să facem o ediție dedicată maestrului Efta Botoca, care este jebelean la origini. Este marele violinist, care a reprezentat Jebel cu succes și onoare în lume. Îl avem invitat pe maestrul Gheorghe Zamfir, naist. Vom decerna titlul de cetățean de onoare lui Marius Leau, Gheorghe Zamfir și post-mortem lui Efta Botoca. Încercăm cumva să le aducem aminte oamenilor de faptul că au avut un violinist celebru la nivel internațional care se trage de aici din Jebel. Va fi distracție, muzică, joc și voie bună!”, a mărturisit primarul Dan Vatriș.
Maestrul Gheorghe Zamfir a fost extrem de emoționat primind titlul de cetățean de onoare dar mai ales de amintirea fostului său ortac în ale muzicii, Efta Botoca, cu care a colindat pe la toate marile scene ale lumii. Peste tot au fost apreciați la maximum pentru fiorul transmis prin folclorul românesc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ