Generalii care au furat bani dintr-un cont secret de pe vremea lui Ceaușescu. Nici Iohannis și nici ministrul apărării nu știau de contul respectiv

4546

Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), Iulian Cristian Gherghe, ar fi sustras 180.000 de dolari dintr-un fond secret datând din 1983, de care nu știau decât el și șeful lui, Marian Hăpău.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Cristian Gherghe este acuzat de deplapidare, fals, fals intelectual și uz de fals. Acesta a sustras 180.000 de dolari din banii DGIA.

Un fond de război de peste un milion de dolari

Potrivit documentelor depuse la dosar, publicate de Radio Europa Liberă, contul delapidat conținea 1.267.000 de dolari din fondul de război, bani de care nu știa nici Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT).

Din documentele de la dosarul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) rezultă că de existența acelui cont bancar știau doar Marian Hapău, comandantul Direcției Generală de Informații a Apărării (DGIA) și adjunctul său, Iulian Gherghe, cel acuzat de delapidare.

„În urma clarificărilor de la Direcția Generală Juridică, în afară de inculpat și comandantul DGIA nu știa nimeni de cont, nici măcar CSAT. Există indicii că ne regăsim în fața unui cont vechi din 1983, rezultat în urma derulării unor activități de comerț exterior purtătoare de comisioane legale, reprezentând o sursă de venit pentru Direcția de Informații Militare, cont care nu are origine bugetară și nu poate fi asimilat fondurilor formate, angajate și utilizate conform clasificației bugetare indiferent dacă sunt cele publice sau cele operative aprobate de CSAT.

Nu se cunoaște clar amploarea activității infracționale

În aceste condiții, apare absolut neclară amploarea presupusei activități infracționale a inculpatului, fiind necesară verificarea acestui cont din 1983 pînă în prezent, dar și dacă CSAT sau măcar ministrul Apărării cunoștea despre existența sa”, se arată în documentele depuse la dosar, potrivit sursei citată de defenseromania.ro.

Magistrații mai susțin că „în mod cert, acest cont nu era gestionat de serviciul financiar contabil și implicit nu era supus controlului financiar contabil regulat”.

Generalul Cristian Gherghe e acuzat că și-a însușit în mod ilegal suma de aproximativ 180.000 de dolari din fondurile instituției la care activa ca director adjunct, pentru a cumpăra un teren și o casă.

Potrivit Parchetului General: „La data de 26.03.2021 Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a dispus măsura preventivă a reţinerii, pentru o durată de 24 de ore, faţă de inculpatul G.I.C. (Iulian Cristian Gherghe – n.r) fost director adjunct al DGIA, în dosarul nr. 11/P/2021, în care acesta este cercetat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals”.

Sursa: newsweek.ro

LĂSAȚI UN MESAJ