Gata cu lenevia pe banii statului! Cei care refuză un loc de muncă pierd ajutoarele sociale

3564

În România ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem nevoie de forță de muncă, dar mulți dintre cei apți de muncă stau cu mâna întinsă, așteptând lună de lună ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat.

Potrivit legii în vigoare, ”persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții”.

Tot actuala legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă. Practica ne demonstrează că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului.

PNL a depus în Camera Deputaților un proiect de lege prin care se modifică alineatul (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția ca refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.

Propunerea PNL se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Conform acestora, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente — 55.457, beneficiari suspendați la sfârșit de lună — 2.643. Pentru luna aprilie 2017, statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente — 243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună — 17.712. Tot datele statistice ne arată că în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani.

PNL consideră că este absolut necesară schimbarea acestei situații, mai ales că, așa cum presa a relatat în numeroase rânduri, mulți dintre beneficiarii venitului minim garantat stau în vile și se plimbă cu mașini scumpe.

Apreciem că ajutoarele sociale oferite de stat trebuie strict orientate către cei care au nevoie de ele, nu către cei care vor să înșele statul și stau lună de lună cu mâna întinsă la primărie, așteptând banii aferenți venitului minim garantat.

1 COMENTARIU

  1. Acum,din exces de zel..asa cum ii sta bine functionarului public puturos, o sa vedeti abuzuri.Le vor taia ajutoarele sociale si celor bolnavi de-a binelea sau ii cheama la munca pe cei fara picioare.Eu am vazut cum tuna ziarele despre cei care nu vor sa munceasca la patronii care apar prin sate.Niste terchea -berghea la ei in tara ,care vor sa se imbogateasca la noi prin sclavie.Am asistat la o discutie intre astfel de „patroni”Unul spunea ca a venit in Romania pt ca in Cehia s-a imputit treaba si nu mai vor femeile sa lucreze in confectiile lui pe salariul minim.Au venit la noi ca sa ‘sorteze” alte sclave.Bineinteles ca nu potface asta fara sa dea niste spagi la cei cu functii de conducere ,care au puterea sa iasa si sa spuna pe la tv ca romanii nu vor sa munceasca ,ca sunt puturosi etc.

LĂSAȚI UN MESAJ