Gărâna Jazz Festival 20: istoria unui festival, în expoziție!

246

Joi, pe 29 iulie, de la ora 18.00, Muzeul de Artă Timișoara va găzdui vernisajul expoziției ”Gărâna Jazz Festival 20”, un demers de foto-jurnalism documentar menit să investigheze ultimii 20 de ani ai unui dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din regiunea Europei Centrale și de Est.

Expoziția va fi prezentă la Muzeul de Artă din Timișoara până în luna septembrie, disponibilă timișorenilor dar și turiștilor prezenți la a cea de-a 21-a ediție a festivalului, desfășurată în satul Gărâna, județul Caraș-Severin, între 6 și 9 iulie.

Colecția inedită de imagini ”Gărâna Jazz Festival 20” este semnată de artiștii Horațiu și Mihai Șovăială, într-un album foto ce prezintă oamenii, stările și faptele care au definit festivalul în istoria sa recentă. Cei doi fotografi, aflați pentru prima oară la Gărâna în vara 2016, au interpretat tema festivalului pornind de la studiul fotografiei vernaculare și al fotografiei documentare a anilor 60-70. Au petrecut cinci zile de vară în munții cu jazz pentru a surprinde toate detaliile experienței considerată unică în Europa, atât de artiștii internaționali cât și de publicul iubitor de muzică live în natură.

Oamenii, locul, scurgerea timpului și a muzicii se regăsesc în expoziție și în albumul care-i poartă numele. Proiectul editorial conține două părți distincte dar reciproc dependente – una care recreează atmosfera locală în cele mai vii detalii, alta care constă într-o serie de portrete ale artiștilor ce au urcat pe scena ediției aniversare din iulie 2016. Imaginile se succed într-un ritm vizual care provoacă retrăirea emoțiilor pentru cei care au fost la festival ori pregătirea curiozității pentru cei ce-și doresc să ajungă la Gărâna.

Expoziția ”Gărâna Jazz Festival 20” va poposi la Muzeul de Artă din Timișoara între 29 iunie și 1 septembrie, și va putea fi explorată de timișoreni pe întreg parcursul verii, de marți până duminică, între 10:00 – 18:00. La vernisajul dedicat acesteia, ce va avea loc pe 29 iulie, de la ora 18.00, vor lua cuvântul Victor Neumann – director Muzeul de Artă Timișoara, Marius Giura – director Gărâna Jazz Festival și Mircea Mihăieș – scriitor.

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, Kimmo Pohjonen și multi alții.

LĂSAȚI UN MESAJ