Gabriel Kelemen, prezent la vernisajul expoziției de pictură ”Trilogy”

78
Vernisajul expoziției de pictură „Trilogy”, care a avut loc la Galeria Pygmalion din Timișoara joi, 4 aprilie, s-a bucurat de prezența criticului de artă Gabriel Kelemen, care a vorbit în deschidere.

Ideea expoziției Trilogy” a prins contur după nașterea fiicei artiștilor Diana Matias Popovici și Rafael Matiaș.

A fost o perioadă binecuvântată, când toata viața noastră zilnică, ceea profesională și trăirile noastre interioare, treceau printr-o schimbare fundamentală.

Dacă în anii precedenți, unul dintre proiectele expoziționale realizate împreună cu soția mea, artista Diana Matias Popovici, a fost sub semnul dualității, numindu-se Tandem Cromatic, acum acest parteneriat artistic al nostru s-a transformat și el, influențat afectiv de noua formulă familială, astfel ca sfera temelor și subiectelor de meditație și exprimare vizuală au fost aceea a trio-ului, a triadei, a trilogiei.

Asa s-a născut ideea ca următoarea expoziție să se intituleze Trilogy, temele abordate fiind unele ce ilustrează acele aspecte din viața noastră de natură filozofică, religioasă, mitologică sau stiintifică, care presupun o structură bazată pe semnificația numărului 3.

Printre multiplele semnificații simbolice temei, dintre care noi am analizat doar câteva dintre ele, există și cea care dezvăluie ca 3 este un numar al completării, al unității, al desăvârșirii, de aceea, cu acest prilej dorim să transmitem prin această expoziție un îndemn la unitate, în această perioadă marcată tot mai mult de individualism”, a mărturisit Rafael Matiaș

”Opera pictată oferită spre vizionare a celor doi artiști deja consacrați, fără însă a se confunda stilistic, conlucră armonic potențându-se reciproc, evocând dintr-o aceeași sursă arhetipală cu un vădit traseu cuprins de filiații metafizice, o debordantă explozie cromatică secondată virtuos de arhitectonica gestuală somptuasă, sigură pe sine, ce lasă să se întrevadă simultan o virilitate paradoxală plină de transparențe vegetale ce emerg ternar, exaltare ce dirijează sărbătorescul policrom înspre insondabile lumi transcedentale”, a transmis criticul de artă Gabriel Kelemen.

Rafael F. Matias: Pictează peisaj, cu dominată cromatică pastel, compoziții insolite pline de fermitate, în care inseră atent dozat componistic elemente figurative extompate alături de simboluri, ce se confundă armonios cu alambicata policromie gestuală, impecabil și îndelung exersată.

Diana P. Matias: Pictează nonfigurativ cu iz peisager, cromatica  explozivă, compoziții pline de virtuozitate aproape sonoră, devenid când brusc violente, ca mai apoi sa revină la molcome și suave siluete, gama abundă în culori saturate, contrastul tranșant, frizând contrapunctul, cavalcada coloristică aerată bazată pe instinctualitate surprinde, dând o notă proaspăt irezistibilă operei sale.

LĂSAȚI UN MESAJ