6.1 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Fundaţia Comunitară Timişoara a lansat programul de finanțare Științescu 2022 pentru proiecte de educație STEAM

Fundaţia Comunitară Timişoara a dat startul programului de finanţare Fondul Științescu Timişoara dedicat proiectelor educative din domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) care își propun să cultive pasiunea pentru aceste domenii, elevilor din judeţele Timiş şi Arad, cu vârste cuprinse între 6-19 ani. Aflat la ediția a V-a, programul oferă finanțări în valoare totală de 175.000 lei celor mai creative propuneri de proiecte pentru educaţia viitorului. Ediţia îşi propune să ajungă şi mai mult în mediul rural.

În perioada 1 aprilie – 25 aprilie 2022, organizații non-guvernamentale şi grupuri de inițiativă (inclusiv grupuri de părinți, de cadre didactice sau grupuri de elevi şi/ sau studenţi) pot depune proiecte pentru a beneficia de finanţare în limita a 15.000 lei pe proiect. Fondul total disponibil în această ediţie este de 175.000 lei.

Potențialii aplicanți pot să lucreze împreună cu echipa Fundației Comunitare Timișoara în perioada 1 aprilie – 22 aprilie în cadrul unor şedinţe de mentorat. Acestea sunt un mecanism de sprijin pentru organizațiile și grupurile de inițiativă prin care să-și dezvolte ideea într-un proiect fezabil, cu șanse mari de finanțare. În același timp, rolul şedinţelor de mentorat este și acela de a aduce împreună echipele care au idei de proiecte STEAM pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte.

„Ştiinţescu Timişoara investeşte în iniţiative educaţionale care fac domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) mai atractive pentru elevi şi crede că este nevoie ca educația STEAM în școli, precum și în afara lor, în comunitate, să fie centrată pe stimularea curiozității, a creativității și a imaginației. Prin acest program de finanțare ne dorim să creștem capacitatea grupurilor și organizațiilor din Timiş şi Arad de a adresa mai bine nevoile comunității locale legate de educaţie și de a colabora între ele pentru creșterea impactului acţiunilor lor.” Daniela Chesaru, director executiv Fundaţia Comunitară Timişoara

Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din pasionaţi de ştiinţe la rândul lor, reprezentanți ai sectorului nonguvernamental și privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finanțare. Vor avea prioritate proiectele din rural şi urbanul mic/ mijlociu.

Proiecte precum festivaluri sau caravane de ştiinţă, competiții, expoziții, tabere şi vizite de studiu care să aibă o componentă de implicare practică a copiilor şi tinerilor, proiecte de cercetare ale elevilor, activități din domeniul ecologiei și protecției mediului, proiecte educaționale inovatoare de tip „peer learning” (activități de învățare în echipă, învățare reciprocă de la elevi la elevi) în domeniile STEAM, pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate pe website-ul programului (www.timisoara.stiintescu.ro), pe site-ul Fundației Comunitare Timişoara și pe pagina de Facebook locală a programului.

Programul Ştiinţescu Timişoara este implementat de Fundația Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi Hella România, la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi Fundaţia Bosch România şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

Fundația Comunitară Timişoara aduce împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 5 ani de activitate, am adunat fonduri de la companii și donatori individuali și am finanțat peste 182 de proiecte din Timișoara și regiune. Fundația Comunitară Timișoara este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 19 fundații comunitare din România și peste 2.000 în întreaga lume. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fctm.ro.

HAMILTON Central Europe a format o echipă de experți, care colaborează la nivel mondial pentru a redefini și a promova cercetarea, dezvoltarea și producția în industria științei vieții. Instrumentele de precizie ridicată și accesoriile de aparatură medicală, dezvoltate și fabricate de HAMILTON Central Europe în Timiș, au ca destinație laboratoare de cercetare și secții de terapie intensivă din întreaga lume.

HELLA România sprijină educația în domeniul tehnologiei. Povestea HELLA Group a început în 1899, în Germania, cu producție de componente pentru mijloace de transport. S-a dezvoltat ca o afacere de familie și a dobândit dimensiuni internaționale de-a lungul a 120 de ani de existență. Astăzi, HELLA dezvoltă şi fabrică sisteme şi componente pentru tehnica de iluminat şi pentru electronică, în sectorul dedicat industriei automobilistice.

Romanian-American Foundation promovează și consolidează condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România.

Viziunea organizației este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate. Romanian-American Foundation susține proiecte, idei și organizații care pot avea un impact substanțial în comunități și care au un potențial ridicat de creștere și replicare.

Înființată în 2020, Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială. Fundația Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Educația, mediul, habitatul, sănătatea și societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundația Bosch România.

Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației. Accesul la educație, dar și educația pentru viitor reprezintă direcții de interes.

Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 29 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.

Persoană de contact: Bianca Băilă – Coordonator program Ştiinţescu Timişoara
Tel: 0746.686.683; e-mail: fundatiacomunitaratm@gmail.com

Alte subiecte :

Amenințare cu bombă pe un avion în Aeroportul din Timișoara

Un avion a aterizat joi noapte pe Aeroportul Timișoara. Avionul a aterizat de urgență, escala nefiind una planificată. Pe teritoriul Serbiei, a fost primită...

Mai multe spitale din Timișoara se pregătesc să ,,tragă obloanele”. Ce se va întâmpla cu miile de pacienți dacă fondurile cerute nu vor veni...

Situația financiară a marilor spitale rămâne una critică, în ciuda semnalelor trase în mod repetat de conducerile unităților sanitare. Marile spitale din Timișoara se confruntă,...

Citește și :