Fructe si legume ,,îmbibate” de pesticide. Care sunt cele mai ,,curate” astfel de produse din magazinele românești

331

Nu suntem singurii care ne temem de legumele contaminate cu pesticide. Italienii, francezii şi vecinii maghiari spun că acest fenomen nu poate fi evitat, în nicio ţară europeană. Sute de mii de tone de pesticide sunt date în fiecare an pe legumele şi fructele produse în Europa. Unele state au redus cantitatea de chimicale, dar majoritatea folosesc mai multe pesticide de la an la an.

În Franta, importurile reprezintă 40% din piaţa legumelor şi fructelor. Francezii cer protejarea productiei locale si se plâng că marfa adusă din Spania este mai ieftină din cauza muncii la negru de acolo. Asta i-ar putea falimenta pe fermierii din Hexagon, nevoiţi să plătească un salariu minim de 1100 de euro.

Didier Vecten, fermier: În Franţa sunt norme sociale foarte stricte, cu salariul minim care trebuie plătit inclusiv muncitorilor străini care vin aici. Importurile bulversează puţin piaţa din Franţa.

În supermarketurile franceze, doar 5% din fructe şi legume sunt produse local, iar calitatea acestora, dar şi a importurilor, a ajuns subiect de dezbatere.

Didier Vecten, fermier: Guvernul s-a angajat să interzică anumite substanţe foarte rapid, în timp ce soluţiile alternative nu sunt încă definitivate. În acest fel, producţia pentru noi devine mai scumpă, iar fructele şi legumele la fel. Aveam şi un erbicid pe care îl foloseam des, care va dispărea şi nu avem nimic cu care să-l înlocuim.

Iată care sunt cantităţile de pesticide folosite în Europa, potrivit Eurostat. Cea mai mare cantitate este folosită de cei mai mari producători de fructe şi legume: Spania, Italia şi Franţa. Totuşi, italienii folosesc cu 7000 de tone de chimicale mai puţin decât în 2011. Şi portughezii şi-au redus cantitatea de chimicale, aproape la jumătate faţă de acum şapte ani. Fructele şi legumele româneşti conţin 4500 de tone de ierbicide, insecticide şi produse care stimulează creşterea, spun datele Comisiei Europene, citate de digi24.ro.

Petre Daea, ministrul Agriculturii în România: Am fost la Paris m-am dus în piaţă, am fost la Bruxelles m-am dus în piaţă, am fost la Luxemburg m am dus în piaţă, am fost la Sofia m am dus în piaţă, am fost la Varşovia m am dus în piaţă, am constatat că produsele noastre româneşti sunt cele mai bune. Şi ca preţ, şi calitate. Am spus, făcând o comparaţie, am tras de ceapă la Bruxelles ca de cureaua de la pantaloni. Nu puteam să o zdrobesc.

Laurent Vonwiller, consultant Asociaţia Producătorilor Bio: Natura vă avantajează, aveţi terenuri şi condiţii bune, dar cred că agricultura nu este foarte interesantă pentru voi, o situaţie care se întâmplă şi în alte ţări. Ar trebui să dezvoltaţi soluţii, probabil că deja o faceţi, pentru ca oamenii să se reîntoarcă în mediul rural. Cred că România are potenţial în agricultură, dar trebuie să munciţi la acest aspect. Vă urez succes!

România are a cincea cea mai mare suprafaţă arabilă din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, dar producţia de fructe şi legume este cu mult în urma potenţialului nostru. Spre exemplu, Spania este cel mai important producător de fructe din Europa, cultivând o suprafaţă de aproape 5 ori mai mare decât în România. Chiar dacă Italia are teren arabil mai puţin decât ţara noastra, cultivă cele mai multe legume din spaţiul comunitar, pe o suprafaţă de aproape 3 ori mai mare decât cea din România.

După Italia şi Spania, avem a treia cea mai mare suprafaţă din Europa cultivată cu roşii, dar suntem pe locul şase la producţie. De aceea, România importă 76 de mii de tone de roşii anual.

La mere suntem pe locul doi ca suprafaţă cultivată în Uniunea Europeană, dar importăm 114.000 de tone, aproape jumătate din cantitatea pe care o producem.

Citește întreg articolul pe capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ