Frontiera de pe pista spre Serbia, tot la stadiul de promisiune

557

Ne bucurăm de pista de biciclete care ajunge, pe malul Begăi, până în Serbia, dar nu o putem folosi încă pentru a intra în ţara vecină. Deşi promis încă de la demararea lucrărilor, punctul de trecere a frontierei de pe pistă nu este nici acum realizat.

În 2014 au început lucrările pentru constrirea pistei de 37 de kilometri spre Serbia. Aceasta începe de la Podul Modoş, de la ieşirea din Timişoara şi ajunge până la sârbi, pe lângă localitatea Otelec. Încă de atunci, autorităţile din Timiş şi Zrenjanin promiteau realizarea unui punct de trecere a frontierei, astfel încât timişorenii şi sârbii deopotrivă să poată călători peste graniţă şi utilizând bicicleta.

În 2015 se inagura cu mare fapt finalizarea pistei pe teritoriul românesc. Şi atunci s-a pus în discuţie graniţa de pe acest traseu. S-a promis din nou deschiderea ei, dar nici până acum, la un an şi jumătate de la inaugurare, timişorenii care încearcă să ajungă pe pista de pe malul Begăi în Serbia sunt întorşi din drum şi chiar amendaţi de Poliţia de Frontieră dacă ajung în zona verde dinaintea frontierei cu Serbia.

O problemă este şi faptul că autorităţile sârbe nu au început construirea pistei pe teritoriul lor. Deşi proiectul este un transfrontalier, factorii de decizia din Zrenjanin nu au găsit resursele pentru începerea lucrărilor. Pe teritoriul sârbesc trebuie construită o pistă de 43 de kilometri.

Valoarea  proiectului este de 2,3 milioane de euro. Au fost amenajate şi 14 bariere, pentru ca maşinile să nu poată urca pe pistă, dar şi 8 refugii unde bicicliştii pot face pauze.

LĂSAȚI UN MESAJ