Franța interzice denumirile „carne” sau „carnați” pentru produsele pe bază vegetală

53

Prima țară europeană care nu agrează denumirile de „cârnați” sau „carne” pentru produsele obținute din vegetale este Franța. Printr-un decret ce devine obligatoriu de aplicat din data de 30 iunie orice seamănă a produse din carne dar au altceva în loc, cum ar fi proteinele vegetale sau alte elemente de bază ce cresc în pământ sau pomi trebuie să-și schimbe denumirile. Măsura este menită să înlăture confuziile transmite agenția Reuters și Agerpres.

Piața produselor alimentare care seamănă cu carnea, dar sunt produse pe bază de plante, a crescut foarte mult în ultimii ani, ceea ce a atras implicarea marilor producători și investitori din domeniul alimentar. Aceștia mizează pe „moda” alimentației așa zis sănătoase și încearcă să înlocuiască carnea (mai ales cea roșie) cu erzațuri alimentare ce nu sunt agreate de tradiționaliști.
„Nu va fi posibilă utilizarea unei terminologii specifice sectorului, asociată în mod tradițional cu carnea și peștele, pentru a desemna produse care nu au legatură cu sectorul animal”, se arata in actul oficial.
Însă, pentru moment, această reglementare se aplică numai produselor fabricate în Franța, iar cel mai mare grup de lobby al sectorului agricol francez, FNSEA, a apreciat ca reglementarea nu merge suficient de departe, deoarece lasă deschisă ușa pentru importuri din alte țări.

La rândul său, Asociația Industriei Cărnii din Franța, Interbev, a apreciat aplicarea unei legi asemănătoare, care a fost adoptată inițial în anul 2020.
„Această prevedere este primul pas pe teritoriul francez, un pionier în protejarea denumirilor sale, care ar trebui extinsă la nivel european”, a apreciat Asociația, într-un comunicat de presa.
Curtea Europeană de Justiție a interzis deja expresii precum „lapte de soia” și „brânză vegană”, hotărând că termeni precum lapte, smântână, unt, brânză și iaurt nu pot fi utilizati pentru produse care nu sunt lactate.

LĂSAȚI UN MESAJ